Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előzzük meg az influenzát!

Szöveg: Szűcs László |  2012. december 10. 7:21

Bár már lassan az influenzaszezon közepén járunk, a járvány egyelőre még elkerülte az országot. Hogyan készül a Magyar Honvédség egy esetleges járványra? – a kérdést dr. Meglécz Katalin orvos ezredesnek, helyettes honvéd tiszti főorvosnak tettük fel.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Honvédség, illetve az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálata (MH KJSZ) idén is készül az influenzaszezonra – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin orvos ezredes.

A Magyar Honvédség helyettes honvéd tiszti főorvosától megtudtuk azt is, hogy a Honvéd Vezérkar főnök a napokban adta ki az influenzaszezonra történő felkészülésről szóló intézkedését, amiben a KJSZ, az alakulatok és az állomány feladatait határozta meg.
A szakzsargonban csak „influenzaintézkedésnek" hívott jogszabály rendelkezik az influenza elleni védekezés fő feladatairól, az egyéni és kollektív védelem eszközeiről, a védőoltásban részesítendők köréről, a vakcinák beadásának menetrendjéről, az influenzafigyelő szolgálat kijelöléséről és működtetéséről, valamint az ehhez kapcsolódó nyilvántartási és jelentési kötelezettségekről.

1595946059

Meglécz doktornő (képünkön) hangsúlyozta: Magyarországon az influenza járványos előfordulása leggyakrabban az év első heteiben tapasztalható, bár a hivatalos „járványszezon" a 40. héttől a 20. hétig tart. Jelenleg még nincsenek esethalmozódások, ennek ellenére a szakemberek biztosak benne, hogy a járvány idén sem marad el! Éppen ezért még nem késő beadatni a védőoltást – húzta alá a doktornő.

„Az influenzajárványok megelőzésében a téli időszak higiénés rendszabályainak betartása mellett kulcsfontosságú szerepe van a WHO éves ajánlásán alapuló védőoltásnak is" – mondta az ezredes asszony, hozzátéve: a vakcináció a legbiztosabb módja a betegség, illetve az esetleges szövődmények kialakulása elkerülésének, „mellékhatásként" csökkenti a betegség közösségen belüli átvitelének lehetőségét, így a családtagok, valamint a munkatársak védelmét biztosíthatjuk a védőoltás felvételével.

1595946060

A Magyar Honvédségnél – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is többen kapnak ingyenes védőoltást – árulta el a doktornő. Kötelező jelleggel térítésmentes védőoltásban kell részesíteni a jelenleg külföldön szolgálatot teljesítő, valamint a 2013. március 31-e előtt külszolgálatukat megkezdő katonákat. Ugyancsak ingyenesen és kötelezően be kell oltani a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának teljes szakállományát, az MH Honvédkórház egészségügyi dolgozóit, valamint az ügyeleti és készenléti szolgálatok kijelölt tagjait.
Rajtuk kívül azok kaphatnak térítésmentesen védőoltást, akik az országos tiszti főorvos körlevelében meghatározott kockázati csoportokba tartoznak. A térítésmentes védőoltások köréből kimaradtak térítéses védőoltást igényelhetnek a csapatorvoson, illetve a háziorvoson keresztül.

A jelenleg forgalomban lévő védőoltás hatékony azon három influenzatörzs ellen, amelyek az elmúlt időszakban a Föld déli féltekéjén okoztak járványokat – mondta Meglécz Katalin ezredes.

1595946060

A katonák számára azért is fontos a védőoltás felvétele, mert az influenzavírusra jellemző különösen magas fertőzőképesség és rövid lappangási idő miatt a fogékony közösségekben rövid idő alatt nagyszámú megbetegedés jelentkezhet, ami a Magyar Honvédség állományát érintve akadályozhatja a rendeltetés szerinti feladatok végrehajtását – fogalmazott a helyettes honvéd tiszti főorvos.

Fotó: archív