Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszállították a tüzérségi lövedékeket Zuglóból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 13. 21:14

A tűzszerészek elszállították a főváros XIV. kerületében, az Istvánmezei úton talált tüzérségi lövedékeket, a munkálatok miatt elrendelt területzárást feloldották, a lakók visszatérhetnek otthonukba – közölte az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje november 13-án, szerda este az MTI-vel. A robbanótesteket csatornázási munkálatok közben a délutáni órákban találták.

1595962855
Munkában a Magyar Honvédség tűzszerészei

Németh-Zsohár Agnieszka százados elmondta: a tűzszerészek egy 10,5 centiméteres német gyártmányú tüzérségi gránátot, valamint egy ugyanilyen típusú, de csak fele részben megmaradt robbanótestet azonosítottak. A lövedékek nem kilőtt állapotban voltak, de gyújtószerkezetük sérült volt, ezért azokat a helyszínen kiszerelték a honvédség tűzszerészei. A robbanótesteket pedig a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.

A környéket 150 méteres sugarú körben zárták le és ürítették ki. Ez érintette a Dózsa György és a Thököly utat, a Vécsey, a Cserhát, a Sajó és a Cházár András utcát, továbbá egy iskolát, egy rendőrkapitányságot, a Magyar Sport Házát, valamint a Récsei Center mellett lévő utcák által határolt területet.

A tűzszerészek munkájának idejére több mint kétezer embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát. A melegedőhelyeken mintegy háromszáz ember várakozott. Miután a tűzszerészek elhagyták a területet, a lakók visszatérhettek otthonaikba – tette hozzá a százados.

1595962855
Két darab, 10,5 centiméteres, német gyártmányú tüzérségi gránátot szállítottak el a helyszínről a tűzszerészek

Fotó: Lakatos Péter (MTI)

Címkéktűzszerész