Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élvonalban a magyar fegyverzet-ellenőrök

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. március 4. 16:47

Második alkalommal rendezik meg a térségben a katonai szervezetek, alakulatok parancsnokai részére a 2011. évi Bécsi Dokumentum végrehajtásával kapcsolatos nemzetközi szintű tanfolyamot. A megnyitót március 4-én tartották Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

1595950256

Az 1970-es évek elején létrejött Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) a két világhatalmi tömb tárgyalási fóruma volt a független és el nem kötelezett országok részvételével, esetleges közvetítő szerepével. A helsinki folyamat eredményeként a szemben álló felek 1990-ben aláírták a bizalom- és biztonságerősítő intézkedések Bécsi Dokumentumát, amely azóta többször is módosult, legutóbb 2011-ben. Az e dokumentumban foglaltak végrehajtására készíti fel az érintett katonai szervezetek parancsnokait az az MH Vezetési és Doktrinális Központ (MH VDK), illetve a zágrábi Biztonsági Együttműködési Központ (Center for Security Cooperation, RACVIAC) által megrendezett tanfolyam, amely március 4-én kezdődött meg Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában.

A kurzus célja a dokumentum alapján végrehajtandó terület-ellenőrzések, illetve értékelő látogatások során  jelentkező feladatokra történő felkészítés. Az elméleti résznek a Honvédelmi Minisztérium ad otthont, a gyakorlófoglalkozást pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison rendezik. A tanfolyam március 7-éig tart, és tizenkét ország képviselteti magát rajta 36 fővel. A tanfolyamon a honvédség Bécsi Dokumentum szerinti ellenőrzésében érintett alakulatai vezetőállományának képviselői is részt vesznek.

A hétfő reggeli megnyitón Tamási Béla mérnök ezredes, az MH VDK megbízott parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, majd Branimir Mandic nagykövet, a RACVIAC igazgatója kívánt a résztvevőknek eredményes és sikeres napokat.

1595950256

Csoknyai Csaba mérnök alezredes, az MH VDK Fegyverzet-ellenőrzési Osztályának kiemelt főtisztje a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a tanfolyam általános elvei nem változtak az elmúlt tizennyolc évben, de természetesen minden kurzust „jelen idővel fűszereznek" a szervezők, hiszen az elhangzottaknak mindig összhangban kell lenniük az adott történelmi, katona- és geopolitikai momentumokkal. A magyar fegyverzet-ellenőrzési szakemberek felkészültségéről szólva elmondta: komoly helyet foglalnak el az európai élmezőnyben, amit az is bizonyít, hogy felvarrójukat egyre többször lehet látni a kontinens katonai objektumaiban, repülőterein és egyéb érintett létesítményeiben. „A magyar szakemberek mind elméleti, mind gyakorlati síkon komoly tudással rendelkeznek, és komoly eredményekkel büszkélkedhetnek" − fogalmazott.

1595950257

Fotók: Tóth László