Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés és gyertyafény

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. november 4. 11:08

November első napjai az emlékezésről szólnak. Ilyenkor, aki csak teheti, szeretteire gondol. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái pedig elődeik sírjainál gyújtanak egy-egy mécsest, hogy a pislákoló lángnál idézzék meg emléküket.

A megemlékezések sora október 30-án a laktanyában kezdődött: az ezred katonái az alakulat saját halottainak tiszteletére állított kopjafánál helyeztek el koszorút, és gyertyával a kezükben adóztak elhunyt bajtársaik emléke előtt.

1595943974

Az alakulat – mint az elmúlt években mindig – természetesen idén is közreműködött az önkormányzat  által rendezett megemlékezésen: díszőrök és koszorúvivők képviselték a rakétaezredet a városi ünnepségen, ahol az első és második világháborús, valamint az 1956-os hősi halottak előtt tisztelegve Könczöl Ferenc alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka helyezte el az ezred koszorúját a Deim Pál alkotta emlékműnél.

Könczöl alezredes ezt követően mécsest gyújtott és tisztelgett az ezred, valamint a jogelőd alakulat korábbi parancsnokai, Kovács Gyula mérnök ezredes és Sipőcz János ezredes sírjainál.

1595943975

Ugyancsak többéves hagyomány, hogy a győri katonák az ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőben tartott halottak napi megemlékezésen és ünnepi szentmisén is részt vesznek. November 2-án a Lánka-patak menti község temetőjében Bíró László katolikus tábori püspök, katonai ordinátus celebrált szentmisét, majd Szabó Ferenc főhadnagy, a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkésze és dr. Töll László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának vezetője mondta el emlékező gondolatait.

Az I. világháború alatt az ostffyasszonyfai hadifogolytáborban életüket vesztett idegen katonák nyughelyénél Bozsóki Attila mérnök alezredes, parancsnokhelyettes hajtott fejet.

1595943975

Fotó: A szerző felvételei