Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékhangversenyt rendeztek

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. február 12. 9:15

Kovács László posztumusz őrnagy, az egykori Egri Helyőrségi Zenekar karmesterének tiszteletére rendeztek emlékhangversenyt a napokban, a Heves megyei Hotel Eger Park- konferencia központ kongresszusi termében. A koncerten a Magyar Honvédség Központi Zenekara is közreműködött.

1596027391

Az egykori kiváló katona-karmesternek múlhatatlan érdemei voltak a Magyar Honvédség és Eger város helyőrségének történelmében. Hozzájárult a kulturális élet felvirágoztatásához, valamint szeretett szakmájának, a magyar katonazene hagyományának ápolásához. Mindemellett a honvédséget is népszerűsítette a város polgári lakosságának körében.

Aktív szerepet vállalt a katona-karmesterek szakmai kiválasztásában és képzésében, nevéhez fűződik a katonazenészek főiskolai oktatásának beindítása, amely mindmáig kihat a katonazenei szakmára. Több mint tíz alkalommal szervezte meg és bonyolította le az Egri Barokk Katonazenei Fesztivált, személyisége, szakmai tevékenysége, valamint a magyar katonazenéhez fűződő viszonya követendő példa a katona-karmesterek és katonazenészek számára.

1596027391

A koncerten vetített képek, a bejátszott dokumentumfilm-részlet és a pályatársak személyes elbeszélései hozták közelebb a nézők számára az egykori katona-karmestert és mutatták be közel 35 éves karmesteri és zenei pályafutását. Az est műsorvezetője Molnár János őrnagy, a Légierő Zenekar – Szolnok karmestere volt.

Az emlékhangverseny zenei közreműködője a Magyar Honvédség Központi Zenekara volt. A koncerten Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Dohos László nyugállományú ezredes Liszt–díjas főkarmester, a Magyar Honvédség egykori főkarmestere, Kovács Tibor alezredes, Szabó Imre őrnagy, Fejes István nyugállományú őrnagy, Kovács Gábor nyugállományú százados, Karnizs Csaba nyugállományú százados, illetve Mándoky Béla nyugállományú törzszászlós vezényelt. Továbbá közreműködött Bánhegyi Tünde hegedűművész és Pálinkás László énekes. 

1596027392

A közönség soraiban – mások mellett – jelen volt a család részéről özvegy Kovácsné Mészáros Tünde, Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmray Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) parancsnoka, Ádám Barnabás ezredes, az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka, Nagy László alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke, Habis László, Eger polgármestere, valamint Holló István őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája vezetője. 

1596027392

Fotó: a szerző felvételei