Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékhelyet avattak az Ég Katonái

Szöveg: Simon Róbert |  2017. augusztus 18. 19:59

Emlékhelyavatót tartott Balatonalmádiban az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület augusztus 5-én. A Magyar Honvédség díszőrökkel, koszorúvivőkkel, katonazenekarral és egy Mi-17-es helikopter tisztelgő repülésével támogatta az eseményt.

1596037552

A ’70-es évek közepén két Mi-8-as és egy Kamov Ka-26-os típusú helikopter zuhant a Balatonba. A katasztrófákban nyolc fő hivatásos és két fő sorállományú katona hunyt el. Mint Simon Róbert Sándortól, az egyesület elnökségi tagjától megtudtuk, fél évig készültek az avatóra. Felkutatták mind a tíz elhunyt katona családtagjait, megegyeztek a város önkormányzatával és városgondnokságával. A megemlékezésen beszédet mondott Keszey János polgármester és Szűcs Pál mérnök ezredes, az MH ÖHP légierő haderőnem főnökhelyettese.

1596037552

Az elhunytakról Simon Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a néhai szentkirályszabadjai helikopterezred korábbi parancsnoka emlékezett meg. Az emlékművet a családtagok által történt leleplezés után Szabó György alezredes, tábori lelkész áldotta meg. Verseket szavalt Pápai Polli, a helyi Györgyi Dénes Általános Iskola tanulója. Az eseményen megjelent Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, a légierő korábbi vezérkari főnöke is.

1596037553

Az egyesület szeptember 9-én, a Mátrában avat emlékhelyet a Mátraházai Honvédüdülőtől nem messze repülőkatasztrófát szenvedett Balázs János százados emlékére. Utóbbi 1975-ben hunyt el MiG-21-es repülőgépének balesetében.
A szervezés közben érkezett a megrázó
hír, hogy augusztus 8-án váratlanul elhunyt az egyesület tagja, Dóra György nyugállományú
főtörzsőrmester, aki a balatoni megemlékezésen az egyesületi díszőrség tagja volt.

1596037553


Fotók: az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és Balogh Ákos