Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékművet avattak Pulán a magyar haditengerészek tiszteletére

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. június 10. 21:00

A Magyar Haditengerészek Emléknapja alkalmából a Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium közös delegációja utazott Horvátországba június 10-én, szombaton.

A pulai haditengerészeti temetőben magyar és horvát nyelvű emléktáblát, úgynevezett honvédkövet avattak szombaton, melynek állításáról tavaly ősszel határozott az Országgyűlés a Magyar Haditengerészek Emléknapja kapcsán, az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek tiszteletére.

1596033962
Horvát tengerészgyalogosok az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek emlékére állított emlékmű avatási ünnepségén a horvátországi Pula haditengerészeti temetőjében. (Fotó: MTI/HINA/Daniel Sponza)

Az avatóünnepségen Semjén Zsolt és dr. Vejkey Imre, a Mentelmi bizottság elnöke mondott beszédet. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, a magyarokról az a mondás járja, hogy szeretnek újratemetni, gyásznapot ülni. „Holott semmi mást nem teszünk, mint igazságot szolgáltatunk, illetve megadjuk a végtisztességet mártírjainknak" – hangsúlyozta.
A történelem során többször fordult Magyarország felé a világ elismerő tekintete – jelentette ki. „Így volt ez 1848/49-ben, mikor két nagyhatalommal folytatott élethalálharcban kényszerült térdre a nemzet, de így volt ez 1956-ban is, amikor a rendíthetetlennek tűnő kommunista hatalom bástyáján ütöttek rést először a pesti srácok" – mondta.

Semjén Zsolt rámutatott: az első világháború idejének századik évfordulóján, amikor az egész világ emlékezik, a magyaroknak is hallatniuk kell hangjukat.
„Az első világháborút követő években még minden hadviselő fél hősnek tüntette fel katonáit, se szeri, se száma a felállított emlékeknek" – mondta, hozzátéve: Magyarországon a megszállás éveiben még beszélni sem lehetett a két világháború magyar áldozatairól, nemhogy megemlékezni róluk, hovatovább a hősöket példaképül állítani.
Ezért kevesen tudják, hogy a magyar tengerészek az első világháborúban fényesen bizonyították vitézségüket – vélekedett Semjén Zsolt.

1596033963
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felavatja az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek emlékére a horvátországi Pula haditengerészeti temetőjében állított emlékművet. (Fotó: MTI/HINA/Daniel Sponza)

A magyar tengerészek emlékművének leleplezésén a miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott mindazoknak, akik munkálkodtak a múlt feltárásán, akiknek fontos volt a történelmi igazság kiderítése, akiknek fontos, hogy az utókor, a felnövekvő ifjúság elé igazi példaképeket lehessen állítani.
„Emlékezzünk a világháború összes magyar áldozatára, tudatában annak, hogy nem tudjuk megadni nekik az őket megillető végtisztességet" – mondta végezetül.

A rendezvényen részt vett még Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, valamint dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.
Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter nevében dr. Holló József nyugállományú altábornagy, kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos helyezett el koszorút.

1596033963

Ezt követően az emlékmű avatására érkezett vendégek a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által 2004-ben emelt emléktáblánál főhajtással emlékeztek a nagy háború tengeri ütközetei során elhunyt magyar áldozatokra.
A megemlékezésen a horvátországi magyar közösség is képviseltette magát: Jankovics Róbert, Szábor magyar képviselője, Balázs-Piri Zoltán, a Horvátországi Magyar Koordináció vezetője, továbbá az isztriai és fiumei helyi magyar szervezetek vezetői voltak jelen az eseményen.
A horvát felet Zdravko Jakop államtitkár, Boris Miletic, Pula város polgármestere, valamint Fabrizio Radin, Isztria megye alispánja képviselte.

Az egykori osztrák-magyar (K.u.K. haditengerész) temetőt 1862. október 2-án szentelték fel, bécsi levéltári adatok alapján 2660 halottunkat temették ide 1903 és 1918 között.
1960. október 27-én a Pulai Önkormányzat a temetőt történelmi emlékhellyé nyilvánította. Itt nyugszik többek között 12 osztrák-magyar, akik a Baron Gautsch, a Szent István, valamint a Viribus Unitis csatahajók szolgálata közben lelték hősi halálukat. A temető a Hágai Egyezmény védelme alatt áll.
A 2004-ben állított kétnyelvű emléktáblát a HMDK Isztriai Egyesülete a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával helyezte el.

1596033963