Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktábla-áldás Kecskeméten

Szöveg: taborilelkesz.hu |  2012. november 22. 17:40

2012. november 18-án Kecskeméten, a Nagytemplomban dr. Jeney Gábor plébános áldotta meg ünnepi szentmise keretében a 150 évvel ezelőtt született korábbi kecskeméti plébános, Révész István tábori püspök emléktábláját, amelyet a későbbiekben a plébánia oldalán fognak elhelyezni.

A szentmisén jelen voltak a dunakeszi római katolikus plébánia képviselői is, valamint Nagypál Sándor, Kecskemét város alpolgármestere. A szentmisén a Nagytemplom Benedictus kórusa működött közre.

Dr. Jeney Gábor a szentmisét Révész István tábori püspök lelki üdvéért ajánlotta fel, továbbá a prédikációjában megemlékezett neves elődjének munkásságáról.

1595945145

A szentmise végén, áldozás után dr. Jeney Gábor imával áldotta meg az emléktáblát, majd Nagypál Sándor alpolgármester mondott köszöntőt.

Révész István 23 évig tevékenykedett Kecskeméten plébánosként, előtte Fóton, valamint Dunakeszin volt káplán. Kecskeméten a tanyavilág lelki és szellemi életével, valamint felemelkedésével foglalkozott. A városban ő telepítette le az angolkisasszonyokat, a Jó Pásztor Nővéreket és a Népleányokat. Megszervezte az angolkisasszonyok gimnáziumát. Öt tanyai lelkészséget és rengeteg tanyai iskolát hozott létre. 1928-29 között tábori püspök volt.