Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktábla-avatás a hódmezővásárhelyi laktanyában

Szöveg: Tordai Kamilla |  2018. május 31. 11:13

A hősök napja alkalmából avatták fel az új, első világháborús emléktáblát az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában.

1599187694
Az első világháborús emlékművet – amit a centenárium alkalmából idén újítottak fel a Zrínyi Miklós laktanyában – Bátor Ferenc alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott parancsnokhelyettese adta át és koszorúzta meg. „A régi tábla állapota az idő múlásával egyre romlott, ezért bekerült a csapatmúzeumba. Ez már kültéri márványból készült, jobban ellenáll az időjárásnak, így hosszú időn keresztül tiszteleghetünk előtte hőseink emlékének" – mondta a parancsnokhelyettes.

A beszéd után Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait, majd megáldotta a jelenlévőket.

1599187694
A hódmezővásárhelyi laktanya alapkövét 1931. június 20-án rakták le. A laktanyát az akkori magyar királyi Hunyadi János 9. honvéd gyalogezred II. zászlóalja kapta. A zászlóalj Szegedről történő átköltözése után 1932. november 27-én avatták fel a laktanyát a Kriván testvérek által készített emléktáblával együtt, melyen a következő sorok olvashatók: „A világháború hősi halottjainak emlékére. Magyar Honvéd! Légy méltó azokhoz, akik legdrágább kincsüket, az életüket áldozták a Hazáért. Hódmezővásárhelyi hadviseltek."

1599187694
1932 novemberében a laktanya és a táblaavató hatalmas tömeget mozgatott meg a városban. Tízezren ünnepelték a laktanya avatását és a világháború hőseit. 1933 óta minden évben május utolsó vasárnapján Hódmezővásárhely lakosai és a helyőrség katonái közösen emlékeznek meg a háborús hősökről a városi rendezvényeken, és a vásárhelyi katonák minden évben megkoszorúzzák a laktanya falain belül található emléktáblát is.

1599187694
Fotó: a szerző felvételei