Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékük, mint gyertya lángja…

Szöveg: Mátyás Andrea |  2012. október 5. 20:20

Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott megemlékezést a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred; az ünnepségen megemlékeztek az alakulat-névadó tábornok halálának 163. évfordulójáról.

Az ünnepségen elhangzott: Nagysándor József honvéd tábornok sorsa szorosan összefonódott, azonos azokkal a vértanúkkal, tisztekkel és közkatonákkal, akik útmutatása, szellemi hagyatéka hatott és erőt adott a szabadságért küzdő magyar népnek.

1595942708

„Büszkék vagyunk arra, hogy ezredünk Nagysándor József nevét viseli. Ugyanakkor, mint szellemi örökösei, legyünk méltóak e név viselésére azzal, hogy megőrizzük emlékét. Miként az ezred jelmondata példázza − „Dulce et decorum est pro patria mori. Élni, s hazáért halni dicső dolog." − továbbvisszük ránk hagyott örökét.

A megemlékezésen a tisztelet koszorúját helyezte el a vértanú honvéd tábornok szobránál Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, dr. Révész Gyula mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka, Csaba Tibor mérnök alezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj törzsfőnöke, Kalicz Tibor nyugállományú ezredes, a jogelőd 43. Nagysándor József Híradóezred egykori parancsnoka, valamint Tuza László nyugállományú alezredes, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja híradó és vezetéstámogató szekciójának vezetője.

1595942708

1849. október 6-án Aradon kivégeztek 13 honvéd tábornokot. Négyüket a 25. császári és királyi gyalogezred 2. zászlóaljából alakított kivégzőosztag lőtte agyon, kilenc honvéd tábornokkal Franz Bott, a brnói hóhér végzett a bitón. Haláluk napja nemzeti gyásznap Magyarországon.

Kegyelet Nagysándor Józsefnek, kegyelet az aradi vértanúknak.

Fotók: Révész Csaba