Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-missziós felkészítés Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2020. január 22. 9:33

Véget ért a Libanoni Békefenntartó Misszióba (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) készülők felkészítése Szolnokon. Az Egyesült Nemzetek Szervezete missziójába, egyéni beosztásba tervezett katonák részére január 13-17. között tartottak békeműveleti felkészítést az MH Béketámogató Kiképző Központban.

1596075359

Az egyhetes kiképzés az egyenruhások részére misszió-orientált, hadszíntérspecifikus felkészítést nyújtott. Megismerkedtek egyebek mellett a libanoni konfliktus történelmi gyökereivel, kialakulásával, a misszió mandátumával, feladatával, az aktuális biztonsági kockázatokkal, veszélyekkel, valamint Libanon kulturális és vallási sajátosságaival. Lehetőség nyílt az ENSZ által meghatározott ismeretek (Core Pre-deployment Training Materials 2017 – CPTM) feldolgozására. A tanmenet részét képezte a békeműveletek jogi szabályozása, az alapvető emberi jogok, civilek és gyermekek, környezeti és természeti erőforrások védelme, valamint az ENSZ rendőri erők bemutatása is.

1596075359

Az elsajátított ismeretek birtokában a résztvevők eredményes vizsgát tettek. A felkészülők hadszíntéri, katonai biztonsági ismeretekkel bővítették tudásukat, valamint a műveleti területen alkalmazott médiakezelésről és a közösségi média használatáról kaptak hasznos információkat. Az oktatás során a résztvevők pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón vettek részt, ezen felül egészségügyi ismereteket is elsajátítottak.

A tanfolyam eredményes végrehajtását igazoló tanúsítványokat Rédei Róbert alezredes, megbízott központparancsnok adta át.

1596075359