Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményesen zárult a Végvár 2015 gyakorlat

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2015. május 1. 9:28

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem négy karának mintegy 670 hallgatója vett részt a Végvár 2015 nevet viselő közös közszolgálati gyakorlaton. A két nap alatt öt helyszínen, szimulált szituációban teljesítették feladataikat a résztvevők, akiknek munkáját az egyetem oktatói és a közszolgálati szervek munkatársai segítették.

http://uni-nke.hu/hirek/2015/04/28/eredmenyesen-zarult-a-vegvar-2015
1595992860

A kétnapos program során egy hazánkat ért, szimulált támadással kapcsolatos komplex feladatot kellett a gyakorlat résztvevőinek megvalósítani. Ennek részeként a többi között határrendészeti, harcászati és közigazgatási tevékenységeket is gyakorolhattak a hallgatók. A tavalyihoz képest új elemként jelent meg a diplomáciai terület, amelyet a NKE új karának, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar hallgatói képviseltek.

A gyakorlat során – a jelenlegi valós világpolitikai helyzetnek megfelelően – hangsúlyos feladatot jelentett a migráció kezelése. Ehhez a csobánkai gyakorlótér szolgáltatott kiváló helyszínt, míg Ócsán a fegyveres harc taktikai elemeit sajátíthatták el a résztvevők.

1595992860

A hallgatók a rájuk bízott feladatokat hatékonyan látták el, ami hozzájárult az egységes közszolgálati szemlélet erősítéséhez – értékelt Kovács Gábor oktatási rektorhelyettes, a gyakorlat vezetője. A dandártábornok szerint a rendszerben való gondolkodás és a különböző hívatásrendek szoros együttműködése jellemezte a résztvevők munkáját. Kovács Gábor hozzátette: az NKE a jövőben tovább szeretné bővíteni a gyakorlatban résztvevők körét és a feladatok mennyiségét is, ennek megfelelően a szomszédos országok közszolgálati szerveit is szeretnék bekapcsolni a munkába.

A gyakorlat tartalmi bővítéséről beszélt Janza Frigyes nyugállományú rendőr vezérőrnagy is, aki szerint a következő években olyan új területeket lehet bevonni a közös munkába, mint az élelmiszerbiztonság vagy az egészségügyi rendészet. „Erre azért van szükség, hogy hallgatóink ne csak tudatilag, hanem érzelmileg is átélhessék az együttműködés érzését" – tette hozzá a Fenntartó Testület tagja.

Janza Frigyes arról is szólt, hogy a kormányhivatalok megváltozott struktúráját is figyelembe kell venni a következő gyakorlatok tervezésénél.

1595992861

Fotó: uni-nke.hu