Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőn felül – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. március 10. 20:59

Nehéz esztendő vár a honvédségre 2017-ben, ám folytatódnak a megkezdett intézkedések, amelyek az állomány méltóbb megbecsülését célozzák, a fejlesztések pedig rég nem látott tempóban valósulnak meg a következő időszakban. Dr. Benkő Tibor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével tekintettünk előre az idei esztendőt illetően.

1596028826
Vezérezredes Úr! A jelenlegi kilátások alapján mit gondol, milyen év lesz 2017 a katonák számára?

A honvédség eddig is kiemelkedő helytállással, sokszor erőn felül végezte feladatait az ország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében. Ez az esztendő hasonlóan nehéz lesz. A 2016-ban meghirdetett, az embert, a katonát középpontba helyező programhoz híven számos olyan intézkedés és fejlesztés indult a közelmúltban, amely azt szolgálja, hogy a Magyar Honvédség tagjai hatékonyabban, biztonságosabban és nagyobb megbecsültséggel tudják végezni feladataikat az ország védelmében. Azt várom ettől az évtől, hogy ez kiteljesedjen, látható és érezhető legyen minden katona számára.

Mindezzel párhuzamosan meghirdették az utóbbi negyedszázad legnagyobb haderő-fejlesztési programját is…

A kormány úgy döntött, hogy 2026-ig minden évben a GDP-részarány 0,1 százalékával többet fordít honvédelmi kiadásokra; erre alapozva megkezdődhet a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program. 2017 egyik legfontosabb teendője az ebben foglaltak megvalósításának elindítása, végrehajtása. Olyan feladatokat és célokat tűztünk magunk elé, amelyek bőven ellátnak bennünket munkával. A program elődleges célja egy, a katonák felkészültségén és tudásán alapuló, modern eszközökkel felszerelt, a kor biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó Magyar Honvédség kialakítása úgy, hogy ezzel egyidejűleg biztosítva legyen a társadalom széles rétegeiből építkező hátország is, amely önként és tudatosan gondolkodik és cselekszik az ország biztonságáért.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 17-én, pénteken megjelenő számában!