Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőnyerő

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. április 10. 12:24

Oroszország dollár milliárdokban mérhető haderő-fejlesztési tervekkel vágott neki az idei esztendőnek. Kérdés, mire elég ez az (olaj)pénz?

1595952091
Az orosz védelmi költségvetés idei fejlesztési fejezetének alapja az országban kitermelt, majd külföldön értékesített kőolaj és földgáz. Ha az olajár megfelelő magasságokban szárnyal, jut az elmúlt két évtizedben elhanyagolt haderő rövid és középtávú fejlesztési terveire is. A fejlesztések egyaránt érintik a szárazföldi haderőt, a légierőt és a haditengerészetet. A meglévő repülőgépek, harckocsik, hajók és más haditechnikai eszközök modernizálása mellett számos új vagy továbbfejlesztett rendszer áll hadrendbe.

Nukleáris elrettentés

Az orosz nukleáris elrettentő erők alapját, továbbá a „nukleáris háromszög" (légi, tengeri és szárazföldi indítású fegyverek) talán legmegbízhatóbb részét a stratégiai rakétacsapatok eszközei jelentik. Az RSZ–24 Jarsz (NATO-kódjele: SS–29) interkontinentális hatótávolságú, több manőverező robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakétarendszer 2010 óta áll hadrendben. A rakétarendszer silókba telepített és mobil (MZKT–79221 nyolctengelyes terepjáró járműre épített) változatait három helyszínen, Tejkovo, Novoszibirszk és Kozelszk térségében használják a települt egységek. Egy-egy ezred három üteggel, ütegenként hat indítójárművel vagy silóval rendelkezik.

 

(A cikket teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin április 12-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)