Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eseménydús és mozgalmas évet zártak a katonazenekarok

Szöveg: Takács Vivien |  2014. január 9. 7:26

A 2013-as esztendő a Magyar Honvédség katonazenekarai számára olyan volt, mint az azt megelőzőek: „eseménydús és mozgalmas” – foglalta össze a tavalyi évet a honvedelem.hu érdeklődésére Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere.

1595965309
Csizmadia Zsolt ezredes: eseménydús és mozgalmas évet zártak a katonazenekarok

Májustól szeptember végéig a fesztiváloké volt a főszerep – mondta a főkarmester, hozzátéve: júliusban ismét megrendezték a már hagyományos Nemzetközi Katona-zenekari Fesztivált Debrecenben, amelyen nagy sikerrel lépett fel két külföldi és négy magyar zenekar. Csizmadia Zsolt szerint a fesztivál jó alkalom volt arra is, hogy különböző kultúrák képviselői találkozzanak egymással.

Az ezredes kiemelte: a Magyar Honvédség több katonazenekara is közreműködött a NATO-tagállamok vezérkari főnökeinek szeptemberi csúcstalálkozóján, Budapesten. Emellett a központi zenekar külföldi vendégszereplésen vett részt Lengyelországban, a Légierő Zenekar – Veszprém pedig a hagyományos rodostói Cseresznyefesztiválon lépett fel júniusban. Utóbbi érdekessége, hogy utoljára száz esztendővel ezelőtt, 1914-ben járt magyar katonazenekar Törökországban.

1595965309
A Légierő Zenekar – Veszprém júniusban a törökországi Rodostóban lépett fel

A Magyar Honvédség főkarmesterétől megtudtuk azt is, hogy a központi zenekar programjában tavaly szerepelt először az úgynevezett „Sláger koncert". Ennek célja az volt, hogy előadóművészekkel együtt mutassák be, egy korszerű, modern fúvószenekar bármilyen stílusban képes előadni műveket – legyen szó akár Michael Jacksonról vagy éppen az ABBA-ról. A Sláger koncert nagy sikere miatt az előadásról január 30-án DVD felvétel készül Budapesten, a Stefánia Palotában.

Csizmadia Zsolt ezredes a 2014-es feladatokról szólva elmondta: februárban, a központi zenekar megalakulásának évfordulója alkalmából rendezik meg a „Fúvószene a nagyvilágban" című előadást, amelyen csak fúvószenekari művek – magyar és külföldi szerzők darabjai – hangzanak majd el. Áprilisban – a magyar katonazene napján – pedig az idén hatvan éves debreceni zenekar mutatkozik be a nagyközönség előtt. Mindezek mellett az idei tervek között szerepel még a központi zenekar nagyszabású koncertje is, amit első világháború kitörésének századik évfordulójának alkalmából adnak elő a Múzeumok Éjszakáján.

1595965310
A központi zenekar több, nagy sikerű koncertet is adott

Fotó: archív