Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet a készletek átadását sürgeti a szíriai kormánynál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 9. 8:32

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) január 8-án, szerdán felszólította a szíriai kormányt, hogy „fokozza erőfeszítéseit” vegyifegyver-készleteinek a nemzetközi közösség számára történő átadása érdekében, és tegye lehetővé e készletek mielőbbi megsemmisítését.

Az OPCW végrehajtó tanácsa zárt ajtók mögött tekintette át a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésére vonatkozó terv végrehajtásának alakulását, majd Michael Luhan, a szervezet szóvivője nyilatkozatban adott hangot örömének afölött, hogy a folyamat végre mozgásba lendült.

A szíriai Latakia kikötőjéből kedden indulhatott el az első rakomány megsemmisítésre szánt veszélyes vegyi anyag. Az eredetileg kitűzött menetrend szerint ennek december 31-ig kellett volna megtörténnie.

A szíriai vegyi fegyverek felszámolásának összehangolásával megbízott OPCW most felszólította Damaszkuszt, hogy tegyen meg mindent a lemaradás behozása érdekében.

A nemzetközi közösséggel kötött megállapodás értelmében Szíriának március végéig kell megsemmisítés végett a nemzetközi szervezet szakembereinek rendelkezésére bocsátania a legveszélyesebb kategóriába sorolt vegyifegyver-készletét – azon belül mintegy 20 tonna mustárgázt -, és június végéig teljes mértékben fel kell számolnia vegyifegyver-programját.

Luhan szerint az OPCW bízik abban, hogy az elkövetkező hetekben semmilyen fennakadás nem fogja hátráltatni a vegyi fegyverek Szíriából történő elszállítását.

A készletek legveszélyesebb részét a Cape Ray nevű amerikai hajón, a Földközi-tengeren fogják vegyi eljárással semlegesíteni.