Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Estére indul az ezred”

Szöveg: Ludányi Éva Viktória |  2014. június 25. 18:09

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll-, Rekreációs és Kulturális Igazgatóságának kulturális alosztálya az MH Központi Zenekarral együttműködve az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából állította színpadra az „Estére indul az ezred” címet viselő dramatikus emlékkoncertet, amellyel az elesett hős magyar katonák emléke előtt kívánnak tisztelegni.

Az előadást a Múzeumok Éjszakája országos kulturális programsorozathoz kapcsolódóan, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kulturális programkínálatához csatlakozva június 21-én mutatták be.

1595974517

Sárosi Péter százados, az MH Központi Zenekar zenekarvezetőjének ötlete nyomán, Kovács Gábor Dénes rendezésével született meg a darab, amelyben a Nagy Háború hősi áldozatát katonadalok, indulók, a romantikus zeneművészet remekei mellett a korszak magyar lírájának néhány kiemelkedő jelentőségű műve, valamint korabeli visszaemlékezések idézik fel.

A délutáni próbáknál már lehetett érzékelni, hogy nagy lesz az érdeklődés az esti premieren. A kezdésre már több száz érdeklődő gyűlt össze a Magdolna-torony előtt, és teljesen megtelt a Kapisztrán tér is.
Az MH Központi Zenekara, a Kodály Zoltán Férfikar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszék hallgatóinak előadásában megszólaltatott, sokak által ismert zeneművek a színpadon megjelent dramaturgiai környezetben mélyebb értelmet kaptak, amelynek hatását az előadás alatt vetített, az első világháborúból származó eredeti képkockák is erősítették.

1595974517

A nézők a Szente Árpád Csaba alakította honvéd sorsán keresztül kaphattak betekintést a háború borzalmait megjárt katona életébe és érzéseibe. A Körtvélyessy Zsolt színművésszel együtt fellépő Barta Terézia főtörzsőrmester és Nagy Jusztina törzsőrmester által előadott prózai betétek szívet szorító módon közvetítették a fronton harcoló katonák mindennapjait, a halállal szembeszálló ember küzdelmeit és a hazatérést követő, fájdalommal telített békevágyat.

A több mint egyórás produkció méltán érdemelte ki a nagyérdemű vastapsát.

1595974517

Fotó: Szikits Péter