Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz fegyverkezés

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 25. 18:40

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

„A birodalmi duma titkos ülésben megszavazta a honvédelem tökéletesítésére szolgáló költségeket. Ezenfölül a duma elfogadott 14 másik törvényjavaslatot, közöttük új lőporgyár építése, a szárazföldi hadsereg legénysége szolgálati idejének három hónappal való meghosszabbítása dolgában, a nyugati határon építendő stratégiai utak költségei, a fekete-tengeri flottának 1914-1917. években való gyors megerősítése dolgában, megszavazta továbbá a költségeket új aknák beszerzésére (…) a léghajózás fejlesztésére …"  − tudósít a Népszava.

Győznek az albán forradalmárok − derül ki a Pesti Hírlapból….
„Prenk Bib Doda pasa, a mirditák hercege a lázadók fogságába esett. Ez az albán események szenzációja. Wied Vilmos fejedelmet ez a csapás a legsúlyosabban érinti, mert az utolsó reménye volt Bib Doda akciója. Tőle várta Durazzo felmentését, mert ő rendelkezett állítólag a legnagyobb hadsereggel, mely el volt látva mindennel.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595974518
Címkéklapszemle