Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Estére indul az ezred”

Szöveg: Ludányi Éva Viktória |  2014. június 16. 18:49

A „Múzeumok Éjszakája” országos kulturális programsorozathoz kapcsolódóan június 21-én, szombaton 21 órától nagyszabású előadást tart az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara a budai Várban a Kapisztrán téren.

A katonazenészekhez csatlakozik a Kodály Zoltán Férfikar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének hallgatói a „Népművészet Ifjú Mestere" címet viselő Árendás Péter vezetésével, valamint Szente Árpád Csaba, a Gór Nagy Mária Színitanoda végzős színésze.

1595973940

Az előadás előkészületei már javában folynak. A szervezők az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából egy különleges, értékteremtő művészeti produkcióval kívánnak tisztelegni az elesett hős magyar katonák emléke előtt.
Az est zenei gerincét Kéler Béla Katonaélet című zeneműve adja, amely egy katona napját mutatja be az ébresztőtől a takarodóig, valamint az első világháborúhoz kötődően katonadalokon, indulókon, hazafias zeneműveken keresztül ismerteti meg a közönséggel a bevonulást, a harctéri eseményeket és a végkifejletet.

A zenei részeken túl a közönség verseken, prózai betéteken keresztül kap képet a hátországról, de a színpadi eseményeket követő és megerősítő vetített látványos képsorozat is növeli az előadás értékét.

A prózai részeknél közreműködik Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, míg a női szerepeket a „Lehet egy csillaggal több?! 2012"  honvédségi tehetségkutató verseny felfedezettjei, Barta Terézia főtörzsőrmester és Nagy Jusztina törzsőrmester alakítják.
A darab rendezője Kovács Gábor Dénes, a Gór Nagy Mária Színitanoda szakmai vezetője, karmestere pedig Szabó Imre őrnagy, a Központi Zenekar karmesterhelyettese.

Ebben az évben még két alkalommal tekinthetik meg a darabot az érdeklődők: szeptemberben a „Magyarország nagy háborúja" című kiállítás megnyitójához kapcsolódóan a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán, valamint az októberi Helyőrségi Gála alkalmával a Honvéd Kulturális Központ színháztermében.

1595973940