Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Északon újabb harcok kezdődnek

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 23. 19:50

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Az északi hadszíntéren tegnap arcvonalunk egyes részein harcok indultak meg" – írja a Pesti Napló.

A német−francia háborúról cikkez a Népszava. Megtudhatjuk a franciák veszteségeit november 1-jéig. „130,000 halott, 370,000 sebesült és 167,000 hadifogoly."

Vezérkarunk a Kárpátokban való harcokról emlékezik meg. „A hadi helyzet megkívánta, hogy egyes kárpáti szorosokat ideiglenesen az ellenségnek engedjünk át."  Ma már, amikor túlestünk egy kárpáti orosz kísérleten, minden laikus tisztában lehet azzal, hogy ez a vezérkari közlés mit jelent. A Kárpátoknak nem az a stratégiai jelentősége, hogy megakadályozhatnak minden betörési kísérletet, hanem az, hogy az üldözött ellenség nehezen, rendkívüli veszteségek árán tud csak rajtuk visszavergődni. A Kárpátoknak ezt a katonai jelentőségét értékelni megtanulhatta a közönség az elmúlt betörések idején. Ha tehát most, egyes szorosokat ideiglenesen átengedünk az ellenségnek, nyugodjunk meg abban, hogy ezt a hadi helyzet kívánta meg – számol be a Pesti Hírlap.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595983221
Címkéklapszemle