Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már 550 német csatlakozott az Iszlám Államhoz Irakban és Szíriában

2014. november 23. 20:52

A német kormány szerint az eddig véltnél sokkal többen csatlakoztak Németországból az Iszlám Állam  nevű szélsőséges szunnita szervezethez Irakban és Szíriában.

A belügyminiszter a korábbi 450 helyett 550-re becsülte a számukat egy november 21-én, pénteken sugárzott televíziós műsorban. Thomas de Maiziere szerint különösen az előző évihez képest jelentős a növekedés. Kitért arra, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozók többsége férfi, de van köztük néhány nő is.

Azok, akik csatlakoztak a dzsihadistákhoz, Németországban, „ebben a társadalomban radikalizálódtak" – mondta a politikus. „Mecsetekbe jártak, ott váltak szélsőségessé" – fűzte hozzá, majd azt mondta: ezért kell nagyobb hangsúly fektetni a megelőzésre.

Thomas de Maiziere szerint jelenleg mintegy 230 olyan szélsőségest tartanak számon Németországban, akiket veszélyesnek nyilvánítottak. Ez minden korábbinál nagyobb szám, és olyan embereket takar, akik valószínűleg támadást terveznek. A belügyminiszter komolynak nevezte a helyzetet, ugyanakkor azt mondta, félelemre nincs ok, még ha a teljes biztonság lehetetlen is. A hatóságok kézben tarják a dolgokat – jelentette ki.

A német kormány már októberben bejelentette, hogy intézkedéseket hoz a feltételezett iszlamisták ellen, és bevonja személyi igazolványukat, hogy szabad mozgásukat korlátozva megakadályozza a szélsőségesekhez való csatlakozásukat Irakban vagy Szíriában.