Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Északról érkezett szakmai látogató

Szöveg: Szabóné Varga Erika főhadnagy |  2019. február 14. 16:47

Az Északkeleti Többnemzeti Hadtestparancsnokság, civil-katonai együttműködés (CIMIC) főnöke, Grzegorz Kon ezredes érkezett kétnapos látogatásra Magyarországra. A főtiszt programja első napján találkozott és a jövőbeni együttműködés kereteiről tárgyalt Ugrósdy Mártonnal, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatójával, valamint Tálas Péterrel, a Stratégiai Védelmi Kutató Központ igazgatójával.

1599198968
A civil kapcsolatok ápolása és elmélyítése mellett a katonai kapcsolatok erősítése sem maradt ki a programból. Az új helyőrségbe költözött MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnokával, Szilágyi Csaba ezredessel is hosszan egyeztettek napjaink CIMIC szakmai kihívásairól, azaz a kulturális javak és civilek védelméről (Cultural Property Protection, Civilian Protection), valamint a nők helyzetéről a fegyveres konfliktusokban (Women in Armed Conflict).

A kihívások mellett a megbeszélés egyik meghatározó pontja volt a jövőbeni együttműködési pontok feltérképezése. A delegáció meghívást kapott júniusra, a központ által megrendezendő „Soft Caps 2019" elnevezésű CIMIC szakmai gyakorlatra.

1599198968
Kon ezredes – magyarországi tartózkodása során, szakmai megbeszélés keretében – találkozik a Székesfehérváron települő NATO Erőket Integráló Elem parancsnokával, Topor István ezredessel, valamint az MH Parancsnoksága nem-kinetikus főnökség főnökével, Hangya Gábor alezredessel is.

Fotó: a szerző felvételei