Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EU vezérkarfőnöki szintű értekezlet Brüsszelben

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2018. október 25. 22:10

2018. október 24-25. között tartotta soros ülését Mikhail Kostarakos vezérezredes vezetésével az EU Katonai Bizottsága.

1599195024
Az értekezleten a 28 EU-tagállam vezérkarfőnökei mellett Bosznia- Hercegovina, Grúzia, Szerbia és Vietnam vezérkarfőnökei és politikai vezetői kaptak meghívást, valamint oszthatták meg véleményeiket, tapasztalataikat az EU védelmi vonatkozású működésével kapcsolatban. A találkozó kiváló lehetőséget biztosított a tagállamoknak és a meghívott nemzetek képviselőinek a közös célt szolgáló egyeztetések végrehajtására, az EU védelmi képességeinek erősítése, hatékonyabbá tétele érdekében.

A Magyar Honvédség delegációját Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette. Több napirendi ponthoz történő hozzászólásában megerősítette Magyarország szerepvállalási szándékát az EU által vezetett különböző missziókban és műveletekben, valamint hangsúlyozta hazánk elkötelezettségét az európai biztonság fenntartása érdekében.

1599195024
A vezérkarfőnökök átfogó tájékoztatást kaptak az EU aktuális védelmi vonatkozású terveiről, kérdéseiről kiemelten kezelve az EU Globális Stratégia végrehajtásának helyzetét és védelmi képességét. Továbbiakban meghallgathatták a folyamatban levő EU-missziók és műveletek parancsnokainak jelentéseit, amelyeket követően nézeteiket egyeztethették. Alkalom adódott az EU-NATO jövőbeni együttműködése kérdéseinek megvitatására is.

A kétnapos ülés lehetőséget adott továbbá az EU keretén belüli képességfejlesztési és kapcsolódó finanszírozási kezdeményezések, projektek, hozzájárulások áttekintésére is.

Az ülés ünnepélyes elemeként megtörtént a Katonai Bizottság elnöki posztjának formális átadása az új elnök, Claudio Graziano vezérezredes, jelenlegi olasz vezérkari főnök részére.