Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európa vezető térképészeti szakemberei Budapesten

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 24. 17:05

A napokban Budapesten tartották éves közgyűlésüket a EuroGeographics tagszervezeteinek vezetői. A EuroGeographics a nemzeti térképészeti, kataszteri és földügyi hatóságok ernyőszervezete.

1596021977

A EuroGeographics – mint multinacionális szervezet – célja az Európában folyó állami térképészeti és térinformatikai tevékenységek koordinálása, valamint egy közös, európai térképészeti és térinformatikai infrastruktúra megteremtése. A magyar katonai térképészet 2004-ben csatlakozott az EuroRegionalMap (ERM) projekthez, ugyanakkor a szervezet aktív tagja 2008-tól lett. Az ERM Digitális Európa Térkép, amelyet az 1:250 000 méretaránynak megfelelő adatsűrűség és pontosság jellemez.

A Budapesti Hotel Novotel Centrumban tartott közgyűlésen 41 ország 51 tagszervezetének közel 140 képviselője vett részt – kiegészülve a magyar távérzékelési, térinformatikai szakma több képviselőjével. A közgyűlés szervezését a két hivatalos magyar tagszervezet, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) és az MH Geoinformációs Szolgálata (MH GEOSZ) végezte.

A konferencia témája a hivatalos forrásokból származó térinformatikai információkban rejlő lehetőségek felszabadítása a személyek és földrajzi helyek összefüggésének jobb megértése érdekében. A résztvevők azt is elemezték, hogy milyen módon segíthetik egyes modern technológiák – mint például a műholdas helymeghatározás és a rádió navigáció vagy az űrfelvételek, a lézeres felmérés – a hatóságok munkáját a szélesebb felhasználás érdekében.

1596021977

A közgyűlést dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a téradatok alapvető fontosságúak a gazdaság és a szociális élet szempontjából is.

A megnyitó után Fekete Gábor, a FÖMI főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Beszédében hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés ezen rangos esemény vendéglátójaként üdvözölni az európai térképészet és földügy vezető szakembereit, az Európai Bizottság, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az ENSZ képviselőit Budapesten.

A közgyűlés megnyitója után a EuroGeographics elnöke, Ingrid Vanden Berghe szerződéshosszabbítást írt alá az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel, amelynek köszönhetően katasztrófa esetén a vészhelyzeti szolgáltatások nyújtásához továbbra is biztosított a szinte azonnali hozzáférés a hivatalos forrásból származó hiteles térképekhez.
A közgyűlés során nagy hangsúlyt kapott a tudáscsere, és a tudásmegosztás fontossága. Az előadásokat követően a tagok kerekasztal-beszélgetések során tárgyaltak ezek jövőjéről.

Több előadás is elhangzott a EuroGeographics European Location Framework (ELF) projektjéhez kapcsolódóan. Az ELF projekt célja egy olyan portál létrehozása, amelyen keresztül pán-Európai térképekhez, földrajzi és földügyi információkhoz lehet hozzájutni hivatalos, nemzeti forrásokból.

1596021977

A közgyűlés befejező részében a hagyományoknak megfelelően az Irányító Testület éves beszámolója hangzott el, majd a résztvevők megszavazták a 2017-es működési tervet és költségvetést. Ezután megválasztották az Irányító Testület következő évi tagjait, illetve újraválasztotta a EuroGeographics elnökét, Ingrid Vanden Berghe-t.

A konferencia záróeseménye a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott gálavacsora volt, ahol Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke, valamint Tóth László ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálatának szolgálatfőnöke köszöntötte a résztvevőket. Méltatták a EuroGeographics és a tagállamok által elvégzett feladatok európai jelentőségét. Kiemelték az együttműködés, az együttgondolkodás fontosságát az európai politikában, valamint a térképész szakmai programokban egyaránt. Hangsúlyozták a térinformációit biztosító, geoinformációs rendszerek használatának jelentőségét a nemzeti és nemzetközi katonai műveletek során. Az európai térképész közösségek, a civil és katonai szervezetek ezen együttműködés keretében biztosítják a nélkülözhetetlen geoinformációkat a NATO és az Európai Unió katonai feladatai számára.

1596021977

Fotó: FÖMI