Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EUTM Mali: felkészült az új váltás

Szöveg: Snoj Péter |  2018. szeptember 21. 12:56

Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában a héten fejezte be a misszióra történő felkészülést az a csapat, amely hamarosan az afrikai Maliba utazik, hogy leváltsa a jelenleg ott szolgáló magyar katonákat.

1599193351
„Az EUTM Mali, vagyis az Európai Unió Mali Kiképző Misszióban a Magyar Honvédség egy alap-lövészkiképzést folytat" – foglalta össze egy mondatban az afrikai országban zajló külszolgálat lényegét Debreceni Tibor zászlós. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár első lövészzászlóaljának felderítő beosztású altisztje emlékeztetett: a kiképzőmisszióban korábban a magyar katonák mesterlövészképzést tartottak a mali hadsereg tagjainak. Ez azonban tavaly novemberben megváltozott, azóta alap-lövészismereteket oktatnak a helyi fegyveres erők altisztjeinek és legénységi állományú katonáinak.

A felkészítés kapcsán Debreceni zászlós elmondta: pontosan ugyanazokat tanulják most a leendő kiképzők, amit Afrikában ők is tanítani fognak. Mindezt ráadásul angolul, hiszen Maliban is ezen a nyelven fognak kommunikálni – nemcsak a kiképzendőkkel, de az Európai Unió más országaiból érkezett társoktatókkal is. Velük egyébként gyakran közös foglalkozásokat is tartanak a kint szolgáló magyarok.

Az afrikai misszió kihívásait emlegetve Debreceni Tibor – aki korábban maga is szolgált Maliban – az angol nyelv folyamatos használatán túl a hazaitól igencsak eltérő, akár 58 Celsius-fokos meleget és a szokatlan időjárást emelte ki, valamint a maláriabetegség elleni védekezés fontosságát.

1599193351
Fotó: a szerző felvételei