Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évek, képek, emlékek…

Szöveg: Takács Vivien |  2017. szeptember 6. 19:09

„Évek, képek, emlékek a Katonai Művésztelepekről” címmel nyílt kiállítás a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban szeptember 5-én, kedden.

1596038453

A kiállítást Frömmel Gyula festőművész nyitotta meg. Beszédében felelevenítette az elmúlt huszonöt év táborainak egy-egy emlékét, majd szólt a kiállítás felépítéséről, végezetül pedig megemlékezett azokról a művészekről, akik sajnos már csak az „égi műteremben" alkothatnak. „Ez a táborsorozat forrása, bölcsője volt sok minden olyan értéknek, ami a mai napig is a katonák kulturális életét gazdagítja" – összegezte az elmúlt huszonöt évet a festőművész.

1596038453

Frömmel Gyula a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a látogatók válogatást tekinthetnek meg az elmúlt huszonöt évben megrendezett Katonai Képzőművészeti Alkotótáborok résztvevőinek és a Honvéd Kulturális Egyesület Képzőművészeti Tagozata tagjainak alkotásaiból. „A festmények mellett, grafikák, archív dokumentumok, kiállítás meghívók, táborfotók, emléklapok, valamint újságcikkek színesítik a tárlatot" – részletezte a festőművész. Megtudtuk, pár nap múlva kezdődik az idei, a huszonhatodik alkotótábor Balatonakarattyán.

1596038453

„A Magyar Honvédség szervezetein belül is óriási sikere van azoknak a kiállításoknak, amelyeket az alkotótáborban készített festményekből, szobrokból, faragásokból állítunk össze" – hangsúlyozta köszöntőjében Aulechla József ezredes, a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Rekreációs és Kulturális Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: ez olyan érték mindenki számára, ami mutatja, hogy van történelem, van jelen és jövő.

A tárlatot szeptember 21-ig lehet megtekinteni.

1596038453

Fotó: a szerző felvételei