Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évösszegzés Debrecenben

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2017. december 23. 18:46

Immár hagyományosnak mondható, hogy december második felében az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka évösszegző ünnepi állománygyűlést tart Debrecenben. Az elért eredmények és a következő időszakra megfogalmazott célok bemutatása mellett Nagy Zoltán alezredes ezúttal is megköszönte azon személyek és szervezetek munkáját, akik huzamosabb ideje támogatják a katonai igazgatási szerv tevékenységét.

„Újabb egy év telt el, újra összegezhetjük munkánkat, eredményeinket, tapasztalatainkat, mely kitűnő alapja egy következő sikeres időszaknak, hiszen Debrecenben minden adva van a jó munkához" – kezdte évösszegző beszédét a központ parancsnoka.

1596042710

„Eseménydús, mozgalmas és kihívásokkal teli év van mögöttünk. A különböző szakterületeken eddig is meglévő valamint a központ működtetéséhez elengedhetetlen feladatok mellett számos újat tartogatott számunkra a 2017-es év. Elég, ha csak a területvédelmi tartalékos rendszer bevezetését említem meg, amely a toborzók mellett a központ teljes személyi állományának munkáját érintette. Ugyanakkor emellett a katonai igazgatás, az érdekvédelem, a hadisírgondozás vagy a honvédelmi nevelés területén is bővültek a végrehajtandó feladatok. Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a szakterületek munkája mellett a logisztikai, az informatikai és a hadműveleti terület is meghatározó volt a kiemelkedő eredmények elérésében. Tovább javultak a szervezet munka- és infrastrukturális körülményei, a központ híradó és informatikai rendszerei folyamatosan és zavartalanul működtek. Ezért is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek az egész éves kemény munkáért, hiszen hitem szerint ez a siker alapja. Összességében elmondhatom, hogy az elmúlt év végén meghatározott célokat sikerült elérnünk, sőt a tavalyi eredményeket is túl tudtuk szárnyalni. A katonai toborzásban például az évek óta megszokott kiemelkedő eredményeket az idei esztendőben sikerült felülmúlni azzal, hogy idén több mint 430 fő választotta a szerződéses vagy a tartalékos katonai szolgálatot a megyéből" – fogalmazott a parancsnok.

A rendezvényen a különböző szakterületeken végrehajtott feladatokat is bemutatták. Mint elhangzott, a katonai igazgatási szakemberek a tartalékosok mellett folyamatos munkakapcsolatban állt 6 megyei és 61 helyi védelmi bizottsággal, illetve részt vett a gazdasági és anyagi szolgáltatás tervezésére és végrehajtására kifejlesztett új számítógépes program tesztelésében.

A hadisírgondozásért és a honvédelmi nevelésért felelős szaktiszt – önkéntes tartalékos katonák tevékeny részvételével – Hajdú-Bihar megyei katonatemetők és hősi sírok állapotfelmérését és regisztrálását hajtotta végre. A megye 21 településén 561 egyéni hadisír, 22 tömegsír és 15 hősi emlékmű felkutatása és nyilvántartásba vétele, valamint 3 felújított hősi temetkezési hely átadása történt meg. Emellett az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében végzett hadisírgondozási feladatban 55 középiskolás tanulóval közösen karbantartották és gondozták a Debreceni Hősök Temetője és a Nagyerdei Köztemető katonasírjait.

1596042711

Az érdekvédelmi részleg az idei évben is a lehető legnagyobb odaadással és empátiával kezelte a gondoskodási körükbe tartozó mintegy 900 fő felmerülő problémáit, a kérelmeket, a szociális segélyezést és a kegyeleti feladatokat.

A toborzás területén az utóbbi évek legkiemelkedőbb eredményét érte el a központ, hiszen 252 fő vonult be a megyéből szerződéses katonai szolgálatra, további több mint 180 fő pedig önkéntes tartalékosként vállalt szerepet a honvédelemben. Ezen eredmények elérése érdekében a toborzó katonák az év folyamán – szoros együttműködésben a megyei foglalkoztatási szervekkel – számos alkalommal és helyszínen tartottak csoportos tájékoztatót regisztrált álláskeresőknek, 9 járásközpontban a Magyar Honvédséget és a honvédségben vállalható szolgálati formákat népszerűsítő katonai roadshow-t szerveztek, illetve több mint 42 civil szervezet, intézmény, intézet által szervezett rendezvényen népszerűsítették a katonai szolgálatot. A megyei középiskolákban 45 alkalommal tartottak pályaorientációs előadást, illetve toborzó ponttal jelentek meg a Debreceni Egyetem állásbörzéin, egyéb szervezett rendezvényein, illetve – időszakosan – a különböző karok campusain.

A parancsnok által tartott tájékoztatóban az is elhangzott, hogy a célok eléréséhez elengedhetetlen volt a széles körű összefogás, a külső partnerekkel történő hatékony együttműködés, így a rendezvényen elismerések átadására is sor került. A szervezet sokoldalú szakmai és önzetlen támogatásáért emlékplakettet kapott Pocsai István, a Debrecen Televízió hírigazgatója, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Személyügyi Főnökségén szolgáló Burkovics Viktor őrmester, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára, a Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Debrecen Helyőrségi Zenekar.

1596042711


Fotó: Várkonyi Zsolt zászlós