Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez történt a tűzszerészeknél

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. július 24. 7:11

Összesen nyolcvanhét bejelentés érkezett az elmúlt két hétben a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből huszonegyszer kellett soron kívül intézkedni.

Budapest XIV. kerületében a Városliget rekonstrukciós munkálatai során egy 122 milliméter átmérőjű szovjet aknagránátot, négy darab német 12 centiméteres aknagránátot és egy 7,5 centiméter átmérőjű román repeszgránátot találtak.

Székesfehérváron egy építkezés nyitott telkén egy német 7,5 centiméteres páncéltörő gránát, Gyálon egy építkezésen egy 82 milliméteres aknagránát, Balatonfűzfőn egy két és fél kilós orosz repeszbomba, Dunaharasztinál egy csatornából egy 81 milliméter átmérőjű német aknagránát, Győrben egy családi hát kertjéből egy 82 milliméteres aknagránát került elő. Nagyvelegen egy szántóföldön találtak egy 15 centiméteres romboló gránátot, Debrecenben, a repülőtér felé vezető úton egy 10 kilógrammos francia repeszbombához hívták ki a Magyar Honvédség tűzszerész katonáit.

Ercsiben az új vasút nyomvonalának építése közben nyolc darab 8,8 centiméter átmérőjű német páncéltörő gránátra, két 8,8 centiméteres repeszromboló gránátra és hat lőszerre bukkantak. Budapest XII. kerületében egy 120 milliméteres szovjet aknagránáthoz, Budakeszin pedig egy 8,8 centiméteres repeszgránáthoz hívták ki a szakembereket. A munkálatok idejére nem kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni, a tűzszerészek a talált robbanótesteket a honvédség központi gyűjtőjébe szállították későbbi megsemmisítésre.

Címkéktűzszerész