Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez történt az elmúlt héten a tűzszerészeknél

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. augusztus 2. 10:52

Összesen harmincnégy bejelentés érkezett az elmúlt héten a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből négyszer kellett soron kívül intézkedni.

Komáromban, a Monostori Erőd területén, egy turistaúton öt darab 76 milliméter átmérőjű repeszlőszert, harminckilenc 45 milliméteres repeszlőszert, hét 45 milliméteres páncéltörő lőszert és öt darab F1-es, szovjet gyártmányú kézigránátot találtak.

Székesfehérvár–Kisfalud szántóföld-területéről két 10,5 centiméter átmérőjű repeszromboló gránátot, Csákberényből egy focipályáról egy 10,5 centiméteres romboló gránátot, Budapest II. kerületéből a Vasas Sportcentrum felújítási helyszínéről két 8 centiméteres, német aknagránátot és hét darab 82 milliméteres aknagránátot szállítottak el a tűzszerészek.

Szombathely külterületén, a Jégpince út mögötti erdős résztől nagyjából 600 méterre elhelyezkedő területről is érkezett bejelentés. Innen egy magyar gyártmányú, 10,5 centiméter átmérőjű, gyújtószerkezet nélküli repeszromboló gránátot, egy szintén magyar 15 centiméter átmérőjű – gyújtószerkezet nélküli – repeszromboló gránátot és egy nem kilőtt állapotú 3,7 centiméteres német repeszgránátot szállítottak el.

Vérteskozmán az erdőben 31 darab 82 milliméteres szovjet aknagránát, Budapest XXIII. kerületében egy komposztáló telepen egy 122 milliméter átmérőjű repeszromboló gránát került elő.

A munkálatok idejére nem kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni, a tűzszerészek a talált robbanótesteket a honvédség központi gyűjtőjébe szállították későbbi megsemmisítésre.

1599191210
Fotó: archív

Címkéktűzszerész