Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezek voltak 2015 legnézettebb videói

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 3. 7:56

A Katonai Filmstúdió munkatársai, az előző esztendőkhöz hasonlóan, az elmúlt évben is több száz videót készítettek. Alábbi listánkban a legnézettebb tízet választottuk ki közülük. (A címekre kattintva az eredeti cikk nyílik meg.)

1., Szolgálat a határon

Az elmúlt hónapokban, éjjel-nappal, dacolva az időjárással, megfeszített tempóban építették a katonák az ideiglenes biztonsági határzárat a magyar-szerb és a magyar-horvát határon. A több száz katona munkáját különleges technikai eszközök tucatjai segítették a nehéz terepen.

2., „Határozott fellépés 2015"

A résztvevők létszámát tekintve az év legnagyobb gyakorlatát hajtja végre a Magyar Honvédség a déli határszakasz térségében, annak ellenére, hogy ez nem szerepelt a haderő éves kiképzési tervében. Mégis, a honvédség szinte minden alakulata érintett a felkészülésben. Egyebek között erről is beszélt a Katonai Filmstúdió munkatársainak dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

3., Vigyázz, robbantás!

Hiába telt el a második világháború óta több mint hetven év, és hiába „csak" egy 82 milliméteres repesz-aknavetőgránátról beszélünk, robbanás esetén az eszköz legalább 50 méter sugarú körben képes halálos sérüléseket okozni. De a repeszek akár több száz méterre is elrepülhetnek…

4., Warlord Rock 2015 


„Ezen a gyakorlaton katonáink fényesen bizonyították, hogy remekül képesek szövetségi rendszerben, amerikai katonákkal közösen együttműködni" – szögezte le Hende Csaba honvédelmi miniszter a Warlord Rock 2015 elnevezésű, NATO-szintű hadgyakorlat dinamikus napján az MH Pápa Bázisrepülőtéren, február 26-án. Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai szárazföldi haderő parancsnoka szerint a magyar katonák kiváló felkészültségük miatt a legjobb felszerelést és kiképzést érdemlik meg.

5., Járhatatlan területeken és ártérben is dolgoznak a katonák

Folyamatosan építik az ideiglenes biztonsági határzárat a Magyar Honvédség erői hazánk horvát határszakaszának szárazföldi részein, a Dráva-Duna háromszögben, illetve a Dráva-zsákban. A katonák a szerb-magyar határnál jelentősen kedvezőtlenebb terepviszonyok mellett dolgoznak ezeken a területeken, így például Bóly térségében is.


6., Letenyén örülnek a katonáknak

Pár héttel ezelőtt Letenyére települtek a határvédelmi feladatokba Vas, illetve Zala megyébe bevont honvédelmi erők. A magyar-horvát határ közelében található kisvárosban örülnek a katonák jelenlétének.

7., Magyar és német katonák maradványait találták meg Budapesten

A főváros két helyszínén összesen tizenkét katona földi maradványait tárták fel a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársai az elmúlt napokban. A hősi halottak mellett több felszerelési tárgyat is találtak. A munkálatokat nehezítette, hogy ásatások közben robbanóeszközök is előkerültek.


8., Tisztavatás a Kossuth téren

Kilencvennégy honvédtiszt-jelölt tett ünnepélyes esküt a Kossuth téren augusztus 20-án.

9., Búvárok a sörgyárban

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvárai meghódították a kőbányai sörgyár misztikusnak tetsző pincerendszerét. A különleges helyszínen való merülés különleges lehetőség volt, hiszen a „békaembereknek" berendezett termeken és folyosókon kellett átküzdeniük magukat.


10., A sakál barlangjában

Amerikai, horvát, és magyar különleges műveleti erők, hagyományos katonai erőkkel, és a légierővel együttműködve hajtottak végre kéthetes gyakorlatot Újdörögdön. A Jackal Cave 2015 minden résztvevő számára több szempontból is számos hasznos tapasztalattal szolgált.

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)