Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezreket vonzott az olvasás

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. június 9. 8:00

Ismét hatalmas tömeget vonzott az Ünnepi Könyvhét, napok óta mozdulni sem lehet a budapesti Vörösmarty téren, illetve a környező utcákban. Az érdeklődők immár  84. alkalommal tekinthetik meg a hazai és kárpát-medencei kiadók kínálatát, válogathatnak, vásárolhatnak a csütörtöktől hétfőig tartó rendezvényen.

A csütörtök délután óta tartó program megmutatja, milyen népes az olvasni szeretők tábora, de azt is, milyen sokszínű, téma, műfaj tekintetében egyaránt szerteágazó a magyar könyvpiac. A kiadók is szép számban felsorakoztak, standjaikból bőséggel jut a Vörösmarty térbe torkolló utcákba is.

A könyv-kavalkádból idén is kiveszi részét a Zrínyi Kiadó, rengeteg újdonsággal nyitva meg standját, amely köré nap mint nap gyülekeznek a Magyar Honvédség, a hadtörténelem, és a biztonságpolitika iránt érdeklődők.

1595955490

„Kétségkívül a hadtörténelem-sorozat a legnépszerűbb idén, de a biztonságpolitika is nagyon megy" – tudtuk meg a könyveket értékesítő Győr Edinától, a kiadó terjesztési munkatársáról. Hozzátette: egy dedikálás is lezajlott már a Zrínyi-standon: pénteken Szabó Péter dedikálta Don-kanyar 1942–1943 című művét, nagy sikert aratva az olvasók között.

Aki fájlalja, hogy lemaradt a dedikálásról, nem kell bánkódnia, hiszen vasárnap pótolhatja mulasztását. 15 órakor dr. Toperczer István várja a lelkes olvasókat legújabb könyvével, az Afganisztán MÁS-KÉPP-el, 17 órakor pedig Hermann Róbert Kis magyar hadtörténetéből lehet majd aláírt példányt hazavinni.

Szombaton délután hömpölyög a tömeg, nézelődnek, érdeklődnek, válogatnak. Egy néni megáll a sorban, megtetszik neki a Székelyek a hadak útján című könyv, mely a három részre szakadt ország védelméért harcoló székelység életét mutatja be. Belelapoz, és néhány perc múlva el is kelt a könyv. Sokan vannak, akik egyszerűen csak megállnak beleolvasni egy-egy könyvbe, megint mások ajándéknak szánják legújabb szerzeményeiket, akad, aki nem éri be egy könyvvel, többet is hazavisz.

1595955490

Az évről évre ide érkező látogatókat a rengeteg érdekes olvasnivaló mellett színes programokkal szórakoztatják a szervezők. Színpadokon zajlanak az előadások – gyerekeknek, felnőtteknek más és más, emellett a könyvek, DVD-k, CD-k jelentős része nem csekély  árengedménnyel vásárolható meg az Ünnepi Könyvhéten: legtöbb helyen 20–50, vagy akár 70 százalékos kedvezményt is adnak, akad olyan stand is, ahol garmadával vannak 500 Forintért elvihető könyvek.

Nem véletlen, hogy olykor hosszú sorok alakulnak ki, és még koránt sincs vége a rendezvénynek – hétfőig még bárki megtalálhatja kedvenc könyvét, vagy kiválaszthatja a következő hetek olvasnivalóját.

Fotó: a szerző felvételei