Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ezt hívják csapatnak, ezek voltunk mi”

Szöveg: Révész Béla |  2014. július 31. 16:17

Utolsó állománygyűlését tartotta az MH 54. Veszprémi Radarezred 21. Radarszázad július 31-én, csütörtökön Debrecenben. Az ország katonai radarrendszerének korszerűsítése miatt az alegységet felszámolták, a katonák a jövőben a bánkúti radarállomáson és más alakulatoknál kamatoztatják szakértelmüket.

Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka köszöntőjében kettős érzésről beszélt. Mint mondta: fájdalmas dolog egy nagy múltú alegység felszámolása, de mérföldkő is egyben, hiszen a 3D-s modern radarrendszer kiépítésével az ország katonai biztonsága erősödött.

1595976351
Zentai László ezredes

A század – és annak elődje – 1952 óta dolgozott a térségben, eddigi formájában a ’90-es évek eleje óta felügyelte az ország keleti részén a légteret. Az új, háromdimenziós radar hadrendbe állításával a mára elavult lokátorokkal rendelkező bázist felszámolják, helyét a NATO rendszerébe illeszkedő, modern bánkúti radarállomás veszi át.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Nagy Géza őrnagy, a század megbízott parancsnoka elmondta: az eddig Debrecenben tevékenykedő 21. radarszázad számos katonája Bánkúton, a jogutód MH 54. Veszprém Radarezred 3. Gerinc Radar Mérőpont beosztottjaként folytatja munkáját. Az állomány egyharmada más alakulatoknál (zömében a debreceni Bocskai-dandárnál) szolgál a jövőben.

1595976351
Szűcs Pál ezredes

Az állománygyűlésen Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) Légierő Haderőnem Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főnöke kiemelte: bár szomorú dolog egy ilyen kiváló alegység megszüntetése, azzal mindenki tisztában van, hogy a technikai átalakulással mindig együtt jár a szervezeti átalakulás is. Most, a modern radarrendszer hadrendbe állításával elkerülhetetlen a szervezeti megújulás is. Hozzátette: a 21-esek bajtársiasságukkal, helytállásukkal méltónak bizonyultak az elődeik szellemiségéhez. A NATO-rendszerhez való csatlakozás, a sikeres ellenőrzések, a század minősítései nyomot hagynak az emlékezetben.

Elbúcsúzott századától Takács János, az alegység volt radarcsoport-parancsnoka is. Beszédében a csapatmunkát, a kölcsönös bizalmat, az egymás iránti tiszteletet emelte ki a debreceni radarszázad legfőbb erényeiként. „A mi történetünk a legek századának története. Ez a csapat bebizonyította, hogy a hozzáállás, a kreativitás és a szakértelem mindennél többet ér. Különleges század, különleges egyéniségekkel. Ezt hívják csapatnak, ezek voltunk mi."

1595976352
Takács János

Fucsku Sándor vezérőrnagy levélben köszönte meg az alegység munkáját. Az MH ÖHP parancsnoka elismerését fejezte ki a század állományának az elhivatottságért, a példaértékű áldozatvállalásért, Magyarország légtere védelmében végzett több évtizedes munkájáért. A szolgálatukat Bánkúton folytató katonáktól ő is azt kérte, vigyék magukkal a 21-esek szellemiségét és morálját.
Ű

Az állománygyűlésen eredményesen végzett szakmai munkája elismeréséül, a Honvéd Vezérkar főnök emléktárgyat adományozott Posta Tibor zászlósnak, emléklapot adományozott Balogh Imre főtörzsőrmesternek és Volárovits Roland szakaszvezetőnek. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka Haja Tibor szakaszvezetőnek és Zsíros Tamás szakaszvezetőnek emléktárgyat, Fekete Dánielné közalkalmazottnak pedig emléklapot adományozott. A 21. radarszázadnál végzett kiemelkedő, lelkiismeretes és kitartó munkájáért az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka személyesen adott át emléktárgyat Nagy Géza őrnagynak.

1595976352
Nagy Géza őrnagy (balra) emléktárgyat kapott

Fotó: Péter Gergely hadnagy