Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HRW: Az ENSZ határozata dacára robbanóanyagokkal töltött hordókat vet be a hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 31. 17:13

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata dacára a szíriai kormányerők továbbra is robbanóanyagokkal töltött hordókat vetnek be, anélkül, hogy különbséget tennének civil és katonai célpontok között – közölte július 30-án, szerdán a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet.

Az ENSZ BT februárban hozott határozatában arra szólította fel a szíriai polgárháborúban harcoló feleket, hogy szüntessék be a civilek elleni támadásokat, és a lakott területekre – például robbanóanyagokkal töltött hordókkal – mért légicsapásokat.

A HRW több mint 650 hasonló, az észak-szíriai Aleppó felkelők kezén lévő kerületei ellen elkövetett légitámadást regisztrált a BT-határozat elfogadása óta. A jogvédő szervezet azt is feljegyezte, hogy a felkelőcsoportok ugyancsak válogatás nélkül támadják a polgári lakosokat és a hadsereg állásait, például aknavetőkkel és autóba rejtett pokolgépekkel.

A robbanóanyagokkal, valamint fémhulladékkal teli hordókat általában helikopterekből dobják ki, és lehetetlen azokat pontosan célra irányítani.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet adatai szerint Aleppó területén idén már több mint kétezer halálos áldozatot szedtek a hasonló fegyverekkel elkövetett támadások.

A jogvédő szervezet nyilatkozatát az ENSZ BT tanácskozása előtt tette közzé, ahol a világszervezet illetékesei ötödik alkalommal vitatják meg a határozat óta eltelt időben történteket.

A HRW határozottabb fellépésre szólította fel az ENSZ-t az ügyben.

A több mint három éve tartó véres szíriai polgárháborúban több mint 170 ezren vesztették életüket, és a közel-keleti ország lakosságának több mint fele kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát.