Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Háború előtt házasság”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 31. 18:19

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava ír arról, hogy kezdik beszerezni a tisztek ruháját, bevonultatják az önkénteseket, önkéntes ápolónői tanfolyamokat hoznak létre. Valamint olvashatunk a második hágai békekonferencia határozatáról, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálniuk a hadviselő feleknek:

  • Nem szabad mérgeket, mérgezett fegyvert használni
  • Nem szabad megölni vagy megsebesíteni az ellenséget ha letette a fegyvert
  • Nem szabad az ellenség népéhez és hadseregéhez tartozókat orvul megölni vagy megsebesíteni
  • Nem szabad olyan fegyvereket, lövedéket vagy anyagokat használni, amelyek szükségtelenül szenvedést okozhatnak. (…)

„Háboru előtt házasság" címmel jelenik meg egy kis hír a Népszavában: a főváros anyakönyvi ügyosztálya teljesen megtelt. Bevonulás előtt a tartalékosok még házasságot szeretnének kötni a menyasszonyukkal. „Hétfőn 63, kedden 55, szerdán 74 diszpenzációt adott ki az ügyosztály."

Mindezek mellett megjelennek a háborúval kapcsolatos reklámhirdetések is: „Háboruba DIANA sosborszeszt visz és győzni fog a magyar katona, mert a DIANA sosborszesz hőség ellen, kimerültség ellen, sebesülés okozta fájdalmak ellen első segítség."

Egy másik helyen ez olvasható: „Bevonuláskor egy üveg Lysoform fertőtlenítő szert okvetlen vigyen magával, ára 80 fillér."

A Pesti Napló beszámol Belgrád állapotáról: „harcok dúlnak Belgrád körül és a bosnyák határon. Belgrád alatt három monitorhajó ágyúz, a csapatok még a Duna és a Száva balpartján állanak. Belgrád ég. A szerb részről csak egy-egy lövéssel viszonozzák a tüzet. Megkísérelték felrobbantani a Száva-hidat, de az osztrák-magyar csapatok megakadályozták ebben a szerbeket."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976353
Címkéklapszemle