Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverismereti óra a Petőfi-laktanyában

Szöveg: Vén Attila |  2014. február 16. 9:09

Három fővárosi szakközépiskola tanulói fegyverzettechnikai órán vettek részt a közelmúltban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár budaörsi úti laktanyájában.

1595967062

Fegyverzettechnikai óra diákoknak a Petőfi-laktanyában

A Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola, az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és a II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskola tanulói az alakulatnál rendszeresített kézi fegyverekkel ismerkedtek meg. A fegyverek részeinek, működési folyamatainak megismerésén túl a gyakorlatban sajátították el a részleges szét- és összeszerelésüket. Az elméleti és gyakorlati foglalkozást a dandár fegyverzettechnikusai vezették le.

Dr. Sümeghy Zoltán, a Varga Márton Szakképző Iskola pedagógusa elmondta: iskolájuk 2013 decemberében írt alá együttműködési megállapodást a dandárral. A „katonai alapismeretek" még nincs beillesztve a tanrendbe, szakkörként működik, de a fiatalok részéről már most nagy az érdeklődés a tantárgy és a katonai pálya iránt. Megjegyezte: hogy diákjai izgalommal várták az órát, hiszen többségük eddig csak képeken, filmekben látott fegyvert. Mint elmondta, fontosnak tartja, hogy az érdeklődő fiatalok már ebben a korban szakmailag hiteles képet kapjanak a fegyverekről.

1595967062

Ismerkedés a fegyverekkel

A foglalkozáson jelen lévő diákok közül többen részt vettek már hasonló bemutatón és foglalkozáson, de elmondásuk szerint mindannyiszor különleges alkalom számukra, mikor kezükbe foghatják és szétszerelhetik a fegyvereket, ismerkedhetnek velük. 

Fotó: a szerző felvételei