Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a genfi béketárgyalások második fordulója, egyelőre nincs időpont a harmadikra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 16. 8:08

Eredménytelenül ért véget február 15-én, szombaton a Szíriáról folyó béketárgyalások második fordulója. A következő egyeztetési forduló időpontjáról nincs megállapodás, de a felek annak napirendi pontjairól egyetértésre jutottak.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja a tervezett 4 napirendi pont kapcsán sajtótájékoztatón elmondta: mindkét fél elfogadta, hogy tárgyaljanak az erőszak és terrorizmus megfékezéséről, az ideiglenes kormányzatról, a nemzeti intézmények felépítéséről és a nemzeti megbékélésről.

„Azt javasoltam, hogy az első napon az erőszakról és terrorizmusról tárgyaljanak, ami a kormány fő követelése, a második napon pedig az átmeneti kormányzatról, amit az ellenzék és a nyugati hatalmak szorgalmaznak. Sajnos, ezt a kormány elutasította, s emiatt felmerül a kérdés, hogy a kormány akar-e egyáltalán tárgyalni az átmeneti kormányzati testületről" – magyarázta, s hozzátette, a damaszkuszi kormány először a terrorizmus elleni harccal akar foglalkozni, és a többi ponttal addig nem, amíg ezt meg nem oldották.

A diplomata úgy vélekedett, a feleknek először tisztázni kell, hogy a terméketlen 2. forduló után akarják-e egyáltalán a tárgyalások folytatását.

„Úgy vélem, most az lenne a legkedvezőbb, ha a felek elgondolkoznának a rájuk háruló felelősségéről, és meghánynák-vetnék, akarják a folytatást vagy nem" – fogalmazott Brahimi a sajtónak adott nyilatkozatában. Brahimi mindenesetre nem hagyott kétséget afelől, hogy azt várja a felektől, hogy igent mondanak a harmadik fordulóra.

Az algériai közvetítő szombaton, a hétfőn kezdődött második forduló lezárása előtt még egyszer tárgyalóasztalhoz ültette a szembenálló feleket, hogy hangsúlyozza számukra a politikai megoldás fontosságát a szíriai polgárháborúban.

Feiszál Mekdád szíriai külügyminiszter-helyettes még pénteken úgy nyilatkozott, hogy semmilyen előrelépést nem sikerült elérni. Luaj Száfi, az ellenzék legfőbb ereje, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) szóvivője is hasonlóképpen nyilatkozott, a kormányküldöttséget okolva a tárgyalások elakadásáért.

Brahimi rövidesen New Yorkba utazik, hogy a tárgyalásokról beszámoljon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, és jelentést tegyen a Biztonsági Tanácsnak.

A genfi megbeszélések egyik fő vitapontja az ellenzék által szorgalmazott átmeneti kormány létrehozása. Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken úgy nyilatkozott Genfben, hogy a szíriai kormány abban az esetben hajlandó egy átmeneti kormányról tárgyalni, ha az ellenzék hivatalosan elkötelezi magát az országban tomboló terrorizmus elleni harcra.

Az OSDH adatai szerint a Genf-2 béketárgyalások január 22-i kezdete óta 4959 embert öltek meg Szíriában. Átlagosan naponta már 261-en vesztették életüket az utóbbi három hét alatt, többen, mint korábban bármikor.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 130 ezret.