Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria eddig csak vegyi fegyvereinek tizedét adta át

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 16. 10:10

Vegyifegyver-készletének eddig mindössze tizenegy százalékát adta át semlegesítésre Szíria a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW), így vélhetően nem sikerül majd a június 30-i határidőre elpusztítani az összes veszélyes anyagot – jelentette február 14-én, pénteken a Reuters hírügynökség.

Az eredeti tervek szerint Damaszkusznak már át kellett volna adnia az összes birtokában lévő, vegyi fegyver gyártására használható mérgező anyagot, de a 1300 tonnásra becsült készletből eddig alig több 140 tonna hagyta el a közel-keleti országot. Ráadásul a legveszélyesebb vegyületeknek – köztük a mustárgáznak és a szarin nevű ideggáznak – csak öt százalékát szállították el Szíriából, márpedig ezeket kellene először, március 31-ig megsemmisíteni – közölte Reuters-szel három OPCW-s forrás.

„Én úgy látom, hogy nem 11 százalékát adták át (a készletnek), hanem 89 százalékos lemaradásban vannak. Azonnal össze kell szedniük magukat, ha tartani akarják a határidőt" – mondta az egyik forrás.

Az nem világos, hogy a nyári határidő elmulasztása konkrétan milyen következményekkel járna, de megfigyelők szerint mindenképpen súlyos politikai vonzatai lennének.

A vegyifegyver-megsemmisítés mind az ENSZ, mind az Egyesült Államok, mind pedig Oroszország részéről komoly diplomáciai és anyagi ráfordítást igényelt. Ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező Oroszország hevesen ellenzi Szíria bárminemű nemzetközi szankcionálását.

A szíriai vegyi fegyvereket egy tavaly őszi amerikai-orosz megállapodás értelmében semmisítik meg. Az egyezség azután született, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozással fenyegette meg a Moszkva pártfogoltjának számító Bassár el-Aszad szíriai elnököt, miután a damaszkuszi rezsim Washington állítása szerint több mint 1400 embert ölt meg egy ideggáztámadásban a szír főváros közelében.

A vegyületeket a tervek szerint a Földközi-tengerre a napokban befutott amerikai Cape Ray hajó fedélzetén, egy hordozható rendszerrel fogják hatástalanítani. Ugyanakkor ahhoz, hogy beindíthassák a nagyjából 500 tonnányi veszélyes vegyület semlegesítésére alkalmas rendszert, Szíriának tucatnyi újabb vegyifegyver-szállítmányt kell átadnia az OPCW-nek a következő hetekben, ami a források szerint igen valószínűtlen.

A szíriai kormány állítása szerint a polgárháború sújtotta országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt nem tudta időben leszállítani a vegyületeket, és fejlett szállítóeszközöket kért a nemzetközi közösségtől a munka segítésére. Ugyanakkor az ENSZ szerint Damaszkusz birtokában van minden szükséges eszköznek.