Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztési projektek a közszolgálatban

Szöveg: Snoj Péter |  2016. december 2. 11:31

A közszolgálat fejlesztése érdekében induló projektekről tartottak konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti kampuszán november 30-án, szerdán. Az előadások során azokra a szakterületekre helyeztek kiemelt hangsúlyt, amelyek fejlesztése elsődleges fontosságú.

1596024045

A konferencia célja az volt, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán induló fejlesztési projekteket bemutassa a közvéleménynek.
A fejlesztések a KÖFOP-2.1.2-VEKOP-2016-00001 azonosítószámú, A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés című projekt keretében valósulnak meg.
A projekt kiemelt célja az államtudományi képzések elindítása az NKE-n, valamint az államtudományi kutatások (védelem: rendvédelem, honvédelem, katasztrófavédelem; a biztonság: nemzetbiztonság; a jog és a közigazgatás) terén hazai és nemzetközi kutatóhálózatok kialakítása, működtetése és fenntartása.
A projekt anyagi kerete 11,5 milliárd forint.

Utóbbi tervezet hét különálló alprojektet is magába foglal, ezek a közszolgálat-fejlesztés nemzetközi kompetencia igényeinek támogatása; a közszolgálati kiválóság központ fejlesztése; a közszolgálati szellemi vagyon fejlesztése, a tudáshoz jutás elősegítése; a fejlesztéspolitikai kapacitások erősítése és a helyi önkormányzati közszolgálati stratégia-fejlesztési képességek erősítése, valamint a jó állam mutatók mérése.

1596024046

A konferenciát dr. habil. Horváth Tibor ezredes, a Katonai Vezetőképző Intézet igazgatója nyitotta meg, majd prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője előadásában a hivatásrendi kutatáson belül a magyar hadügy 1715-1918 közötti időszakáról beszélt. Mint elmondta, a kutatás célja egy objektív kép felvázolása az 1715 és 1918 közötti hadügyi változásokról, fejlődésről a magyar hadügy egyes területeinek vizsgálatával.

Tudást teremtünk"címmel tartott előadást dr. habil. Krajnc Zoltán alezredes, egyetemi docens, a kar megbízott tudományos és nemzetközi dékánhelyettese a megújuló Hadtudományai Lexikonról. Hangsúlyozta: az eredetileg 1995-ben megjelent kiadvány meghatározó szakirodalmi tudásbázisa volt a hadtudomány művelőinek és a téma iránt érdeklődőknek, kiadása óta azonban huszonegy év telt el. A biztonságpolitikai változások, valamint a NATO-hoz való csatlakozásunk megkövetelik az új tudásbázis megalkotását. Ennek érdekében a szóban forgó pályázat célja, hogy a Honvéd Vezérkarral, a Magyar Hadtudományi Társasággal és a Magyar Tudományos Akadémia Hadtudományi Bizottságával együttműködve az NKE kutatói és oktatói létrehozzák az új, körülbelül négyezer szócikket tartalmazó Hadtudományi Lexikont.

1596024046

A konferencia során dr. habil. Ványa László ezredes bemutatta a Katonai Műszaki Doktori Iskola Kiemelt Kutatóműhelyének munkáját, dr. habil. Földi László alezredes pedig a közszolgálat szemszögéből elemezte az éghajlatváltozás okozta hatásokat.
Dr. habil. Krajnc Zoltán alezredes megismertette a jelenlévőkkel a Hadtudományi Doktori Iskola Kiemelt Kutatóműhelyét, amely előadást követően dr. Für Gáspár alezredes beszélt az alapkiképzést támogató, hatékonyabb tanulást segítő tanulási környezetről, az oktatástechnológia és képzésmenedzsment fejlesztéséről, valamint a megszerzett tudás objektív méréséről.

A délelőtt folyamán dr. Jobbágy Zoltán alezredes előadást tartott Jó Állam – Hatékony Haderő címmel, dr. habil. Gyarmati József alezredes prezentációjában pedig szó esett a közszolgálatban alkalmazott egyes műszaki berendezések tudásbázisának fejlesztéséről.
A konferencia zárása előtt dr. Lakatos Péter a Nemzetközi Környezetügyi Tudásközpontról, prof. dr. Kovács László ezredes pedig a Kiberbiztonsági Kiemelt Kutatóműhelyről beszélt.

1596024046


Fotó: a szerző felvételei