Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fekete nap

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2013. november 6. 10:47

Az 1956-os forradalom vérbe fojtásának eseményeire emlékeztek november 4-én, hétfőn Debrecenben.

Az 57 évvel ezelőtti támadások több halálos áldozatot követeltek a városban, amit már november 3-án körülzártak a szovjet tankok. Az akciót másnap hajnalban indították. A legfontosabb középületeket és azokat a helyeket támadták, ahol a forradalmi ellenállás helyi központjai voltak. A listán kiemelt célpontként a katonai létesítmények szerepeltek. Az ostromban a szovjetek több mint fél órán keresztül lőtték a laktanyát, a támadásnak számos sebesültje és halálos áldozata volt.

1595962536
Koszorúzással emlékeztek az áldozatokra a debreceni Kossuth laktanyában



A debreceni és megyei önkormányzat, a Nagy Imre Társaság, valamint a civil és társadalmi szervezetek képviselői mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is méltó módon emlékeztek a tragikus események áldozataira a Kossuth laktanyában tartott koszorúzáson.

Vantal Zsolt alezredes, a 39. lövészzászlóalj parancsnoka beszédében felidézte a fekete nap eseményeit, hozzátéve, hogy a megtorlások során az itt szolgáló katonatisztek közül is sokat bebörtönöztek. „A mai napon a Debrecenben hősi halált halt katonákra és azokra a százakra, ezrekre emlékezünk, akik hazájukért, Magyarország függetlenségéért harcoltak és áldozták életüket"

– mondta.

1595962537
A legtöbbet adták hazájukért, szabadságunkért, a fiatal életüket…


Fotó: Bán Attila főtörzsőrmester