Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feladatbővülés

Szöveg: Trautmann Balázs |  2016. január 20. 7:20

Intenzíven telt a 2015. év a Magyar Honvédség számára, melynek teendői, nemzetközi együttműködési kötelezettségei és lehetőségei nem csökkennek 2016-ban sem. Magazinunknak Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka értékelte az elmúlt esztendőt, egyben vázolta a szervezet előtt álló feladatokat is.

1596007292

Majdnem minden egyes értékelő-feladatszabó értekezleten elmondom, hogy az előttünk álló év nehezebb lesz, mint az idei volt, de valószínűleg könnyebb, mint az azt követő lesz. Ez gyakorlatilag ezúttal is megvalósult. A 2015-ben általunk tervezett és végrehajtott gyakorlatokon alapvetően a hagyományos hadviselés került előtérbe. A missziós, a békefenntartó feladatokra történő felkészítések természetesen nem maradhattak el, de – figyelembe véve az orosz–ukrán válságot és az Iszlám Állam térnyerését – újból prioritásként jelent meg az országvédelem. Ezt az elsősorban a NATO és az Európai Unió részéről megfogalmazott elvárások is indokolták. Az elmúlt esztendő két- és többoldalú kiképzési rendezvényeit a hagyományos hadviselés, az összhaderőnemi, összfegyvernemi hadműveletek szellemében hajtottuk végre. Ezek közül kiemelhető az amerikai haderő kijelölt állományával közös Iron Sword gyakorlat, vagy a tizenhét nemzet részvételével Németországban megtartott Saber Junction, ahol a Magyar Honvédség zászlóaljtörzsekkel, dandártörzzsel vett részt.

1596007292

Az év egyik legfontosabb kiképzési eseménye a Capable Logistician 2015 volt, amely a logisztikai feladatok begyakorlásán túl, egy közös magyar–amerikai gyakorlatot is magában foglalt. Ez utóbbi keretében olyan alapvető (támadó, védelmi és halogató) műveleteket hajtottunk végre, amelyek korábban kevésbé voltak jellemzőek. Az ezt követő feladatra rányomta a bélyegét a migrációs válság, illetve az ideiglenes biztonsági határzár építése nyomán jelentkező munkák előkészítése, végrehajtása. A Brave Warrior 2015 nemzetközi szinten is meghatározó volt, hiszen a NATO nagy nyilvánossága előtt zajlott, és a Trident Juncture 2015 részeként valósult meg. Ezzel párhuzamosan az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzse is „gőzerővel" dolgozott. Számunkra ugyanis nagyon fontos az, hogy ne csak az alegységszintű végrehajtást, de a katonai tervezési folyamatokat is begyakoroljuk.

1596007292

A migrációs helyzet, így például az ideiglenes határzár építése miatt átterveztük a feladatainkat. Több esetben módosítani kellett a magyar hozzájárulás mértékét, de végrehajtottuk a már betervezett rendezvényeket. Ez idő tájt tudniillik számos nemzetközi megmérettetésen is tanúbizonyságot kellett tennünk a felkészültségünkről. Ilyen volt például az 5/62. lövészzászlóalj-harccsoport nemzeti CREVAL- (Combat Readiness Evaluation), azaz harcképesség-ellenőrzése, amelyet a Brave Warrior 2015 keretében terveztünk végrehajtani. A harccsoport értékelése megtörtént – igaz, egy másik rendezvény alkalmával –, akárcsak a V4 (visegrádi négyek) EU-harccsoporté, amely Lengyelországban, a Common Challenge 2015 gyakorlat során „vizsgázott".

1596007293

A kiképzés áttervezése – elsősorban az augusztusban indult ideiglenes biztonsági határzár feszített ütemű építése, s az ehhez kapcsolódó határbiztosítási feladatok miatt – a mai napig folyamatosan ad munkát a törzsnek. A Magyar Honvédség, és alapvetően az MH Összhaderőnemi Parancsnokság katonai szervezetei számára nagy terhet jelent mindez. Emiatt nagy elmaradásban vagyunk a szabadságok kiadása terén. Ugyanakkor minden újabb feladatot úgy hajtunk végre, hogy az alaprendeltetésből adódó tevékenységeinket sem hanyagoljuk el; ezek sorába ráadásul újabbak is kerültek a migrációs válság következtében.

A legfontosabb küldetésünk továbbra is a felkészülés az országvédelmi feladatokra; ennek szellemében fenntartjuk, biztosítjuk a szükséges erőket és eszközöket. Ehhez kapcsolódóan módosításokat kellett végrehajtanunk a felkészítésben, a tervezésben és az ütemezésben. „Apróságokat" (például a tervezett alaki-módszertani foglalkozásokat) átütemeztük a 2016-os évre. De a továbbiakban sem tudunk eltekinteni azoktól a teendőktől, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az állomány katonának nézzen ki és katonaként viselkedjen.

1596007293

2016-ban folytatjuk azt a több esztendeje elkezdett kiképzési és felkészítési programot, amelybe már elődeim is nagy energiákat fektettek. Ezt – a vezetésemmel – kis mértékben átalakítottuk, az új kihívások miatt. Az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek gyakorlatsorozatához, az Atlantic Resolve-hoz kapcsolódva számos olyan rendezvényen, felkészítésen veszünk majd részt, amelyeken eddig még nem. Az amerikai haderő kijelölt egységei egyébként 2015-ben is több, a magyar katonákkal közös erőpróbát tartottak; ez a trend folytatódik az idén is. Lesznek olyan magyarországi rendezvényeink, amelyek szintén a NATO nagy láthatóságú gyakorlatsorozatához kapcsolódnak, s persze nem maradnak el a saját, haderőnem és fegyvernem-specifikus kiképzéseink sem.

1596007293

Itt kell megemlíteni a V4 EU-harccsoportba felajánlott elemek – például közvetlen légi támogatás, különleges rendeltetésű erők, CIMIC/PSYOPS –, illetve a magyar vezető nemzeti szereppel megvalósuló modulok felkészítését.

A légierő szakma-specifikus felkészítési rendezvényeinek sorába tartozik a Tiger Meet 2016, a közeli légi harc gyakorlásának klasszikus eseménye, de újra lesz személyi kutató-mentő gyakorlat is. Nagyon fontos az előretolt repülésirányítók felkészítése, ami már túlmutat a légierőn, hiszen ezt közösen kell végrehajtani a szárazföldi haderőnemmel.

1596007293

Idén is részt veszünk a többnemzeti Tisza Zászlóalj gyakorlatán (Blonde Avalanche), amelynek 2015-ben Magyarország adott otthont, s felkészülünk a nemzeti és NATO-ellenőrzések kapcsán végrehajtandó feladatokra is. Ezeket mindig valamilyen rendezvényhez kapcsoljuk majd. Ilyen lesz a 2. zászlóaljharccsoport CREVAL-ellenőrzése 2016 őszén, vagy a NATO-nak, az ENSZ-nek, az EU-nak és más nemzetközi szervezetnek felajánlott modulelemek TACEVAL- (Tactical Evaluation – harcászati értékelő program) és a különleges műveleti erők SOFEVAL- (Special Operations Forces Evaluation) ellenőrzése. Nem szabad elfelejteni, hogy a „vizsgát" mindig megelőzi egy speciális kiképzés, amelyet gyakorlattal zárunk. Továbbra is kiemelt feladatunk a balkáni egyesített hadszíntéren vállaltaknak megfelelő misszió biztosítása. Viszonylag nagy létszámmal képviseltetjük magunkat, hiszen például csak Koszovóban, a KFOR-ban mintegy 350 katonánk tevékenykedik. Ami pedig az EUFOR-t illeti, 2016 első hat hónapja során még kinn tartózkodik egy századunk, amely aztán az év második felére úgynevezett köztes tartalék minősítést kap, tehát Magyarországról látja el feladatát, egy kihelyezett elemmel. Folytatja tevékenységét az iraki, kiképzést biztosító kontingensünk. Az afganisztáni Eltökélt Támogatás Műveletben (Resolute Support Mission) az eddig alkalmazott elemekkel veszünk részt az új esztendőben is.

Szólnom kell arról is, hogy a tervezést és a végrehajtást egyaránt befolyásolják a honvédségnél meglévő hiányosságok. Komoly ráfordítás szükséges egyebek mellett a technikai eszközöket, illetve a katonák alapfelszerelését illetően. Van még tennivaló az egyéni felkészítés terén is: mindenképpen további lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy ugyanúgy értelmezzük a kapott feladatokat. Hiszen legyen szó árvízről, migrációs válságról vagy katonai műveletről, az azokkal kapcsolatos tevékenység megtervezését egységesen kell elvégeznünk.

1596007294

Fotó: Dévényi Veronika, Galovtsik Gábor, Rácz Tünde és Tóth László

Forrás: Magyar Honvéd 2016. január