Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítők a víz alatt

Szöveg: Révész Béla |  2014. január 26. 7:15

A szentesi búvárbázison, valamint a Tisza és a Kurca-csatorna helyi szakaszán tartották azt a búvárkiképzést, amelyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj kilenc katonai búvára vett részt.

1595966172
Felkészülés a merülésre

A január második hetében rendezett gyakorlat fő célja a már meglévő felderítési, mentési ismeretek felfrissítése, illetve az árvízi védekezéseken alkalmazható búvártechnikák elsajátítása volt.

A különböző nehézségű merülések során (amelyeket végig az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai biztosítottak) a felderítők víz alatti szerelési- és tájolási feladatokat, meder- és partfelderítést, partraszállást, valamint felszíni és víz alatti mentési eljárásokat gyakoroltak.

Miklós Bence zászlós, búvár-koordinátor a tapasztalatokat összefoglalva elmondta: a kiképzés öt napja alatt az egyre bonyolultabb feladatokat a felderítők sikeresen hajtották végre. Hangsúlyozta a víz alatti műszaki-felderítő gyakorlatok szükségességét, hiszen elméleti és gyakorlati ismereteikre (mint a legutóbbi árvíznél) nagy szükség lehet egy esetleges katasztrófahelyzetben.

1595966173
Szerelés a víz alatt

Fotó: 24. BGFZ