Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkelés elleni műveletek

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2017. szeptember 27. 8:22

A Partnership for Peace (PfP) Consortium of Defense Academies and Security Studies Institutes szakmai hálózatot hatvan ország több mint nyolcszáz intézménye alkotja.

1596039105

A konzorcium kutatási programjainak fő célkitűzése, hogy támogassák az
érdekelt államok döntéshozóinak munkáját, segítsék a PfP államokat
szilárd, demokratikus alapokon álló védelmi intézmények megteremtésében.
A szervezet központja a Marshall Centerben (George C. Marshall European
Center for Security Studies, Garmisch-Partenkirchen) található.

A konzorcium egyik fontos programja egy, a felkelés elleni műveletekkel kapcsolatos tanterv (Counterinsurgency Curriculum) összeállítása. A tanterv kifejlesztését a szervezet Conflict Studies munkacsoportja végezte. A tizenegy főből álló nemzetközi szakértői csoportban ausztrál, amerikai, francia, német, kanadai, valamint magyar katonák és tudományos kutatók dolgoztak együtt. A szakmai munkában Magyarországot, így a Magyar Honvédséget dr. Kiss Álmos Péter, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) vezető kutatója képviselte. A munkacsoport vezetője a francia André Rakoto ezredes volt. A csoport alakuló ülését 2015 januárjában tartották Tallinban, de az elmúlt két évben a szakértők Budapesten, Postdamban, Vincennes-ben és legutóbb, Carlisle-ban is találkoztak munkakonferencia keretében.

A mintegy 100 oldalnyi, a NATO felkelés elleni doktrinája alapján készült dokumentum elsősorban a PfP államok tiszti és zászlósi állományát célozta meg. A munkacsoport tagjai egy-egy fejezet megírását kapták feladatul. A HVK TKH munkatársa a Felkelés elleni műveletek alapelvei és paradoxonjai témakör kidolgozását vállalta.

1596039105

A munkacsoport 2017. januárjában, az Amerikai Egyesült Államokban tartott konferencián zárta le a tantervet. A dokumentum – a NATO jóváhagyást követően – 2017. szeptemberében jelent meg akkreditált NATO PfP tananyagként. A projekt azonban nem ér véget a tanterv megjelenésével: a közeljövőben lefordítják más nyelvekre is. Amennyiben a partner államoknak segítségre lesz szükségük saját tantervük kidolgozásában vagy az oktatók felkészítésében, ismét a PfP Konzorciumhoz vagy közvetlenül a NATO-hoz fordulhatnak.

A dokumentum nyilvános, hozzáférhető itt.

Fotó: dr. Besenyő János ezredes

CímkékNATO