Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítés a követelményrendszer változásaira

Szöveg: Varga Bernadett zászlós |  2015. szeptember 11. 6:15

Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ szervezésében rendeztek Magyar Honvédség szintű oktató-módszertani foglalkozást szeptember 9-én Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. A rendezvény célja az volt, hogy felkészítse a katonai testnevelés kiképzésért felelős szakállományt a fizikai alkalmassági követelményekben bekövetkező változásokra.

1596000021

Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes megnyitójában kiemelte: augusztus 1-jén lépett életbe a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló HM-rendelet, ami a fizikai követelményekben is jelentős változásokat hozott. Az évek során felgyűlt tapasztalatok indokolták a rendelet módosítását, hiszen a jogszabályi környezet, valamint a Magyar Honvédség korfájának változása miatt a magasabb korosztály követelményeinek is igazodniuk kell az életkori-élettani sajátosságokhoz. Éppen ezért fontos, hogy a kiképzésért felelős parancsnokok teljes körű tájékoztatást kapjanak az új rendelet részleteiről.

„Hosszú folyamat eredménye ez a rendelet, amely rendezi, és új alapokra helyezi a fizikai és alkalmassági követelményekkel szemben támasztott elvárásokat. A cél az volt, hogy a rendeltben a szakma, az egészségügy véleménye tükröződjön" – hangsúlyozta az altábornagy.

1596000021

A foglalkozás első részében dr. Eleki Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség főtestnevelője ismertette az új rendeletet, a főbb változásokat, valamint a fizikai felmérés végrehajtásához szükséges előkészületeket.

Az elméleti foglalkozást követő gyakorlati bemutatót az MH Altiszti Akadémia kijelölt állománya hajtotta végre. Bemutatták a különböző felmérési mozgásmódok szabályos végrehajtását, az előforduló hibák ismertetésével és azok javításával együtt.

1596000021

Ezután – a Honvéd Testalkati Program – keretében bemutatták az új testtömeg és zsírszázalék mérőt, melyről az MH Egészségügyi Központ szakemberei adtak részletes tájékoztatás.

A foglalkozás végén Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka elmondta: az új rendelet jó alapot biztosít arra, hogy a fizikai állapotfelmérést sikeresen és probléma nélkül hajthassák végre a szervezeteknél. „Az a felelősségünk, hogy ösztönözzük a katonát a fizikai állapotának fenntartására, ne presszionáljuk, inkább motiváljuk a beosztottakat. Alternatívát kell adnunk ahhoz, hogy a felmérésig vezető utat a katona jól és kitartóan legyen képes végig csinálni" – hangsúlyozta a tábornok.

1596000022

Fotók: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy