Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészülve a téli veszélyhelyzetekre

Szöveg: Szűcs László |  2012. december 17. 9:42

A Magyar Honvédség felkészült a téli veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokra. Ha az időjárási helyzet úgy alakul 110 technikai eszközzel több mint háromszáz katona tudna segítséget nyújtani a bajba került állampolgároknak.

A Honvéd Vezérkar főnök a közelmúltban kiadta a téli vészhelyzetek kezelésével kapcsolatos intézkedését, amelynek alapján a MH Vezetési és Doktrinális Központ (MH VDK) előkészítette az előzetes elgondolást egy esetleges segítségnyújtásban való közreműködésre – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Borsos József mérnök ezredes.

1595946377

Az MH VDK Központi Ügyeleti és Katasztrófa-elhárítási Osztály osztályvezetője hozzátette: felmérték és kijelölték azokat az erőket és eszközöket, amelyek segítségnyújtás esetén – katonásan fogalmazva – az „első lépcsőben" közreműködhetnek a lakosság mentésében, segítésében. Ebbe a körbe 12 munkacsoport tartozik. Ezek a munkacsoportok képesek arra, hogy téli veszélyhelyzet kialakulása esetén segítséget nyújtsanak, támogassák a lakosságot; azaz élelmiszert szállítsanak földön-levegőben, járműveket mentsenek, vontassanak, illetve segítsenek a betegeknek és a rászorulóknak.

Mellettük 38 ideiglenes kijelölt, a továbbiakban bevonható munkacsoportot alakítottak meg az ország 17 helyőrségében, így 50 munkacsoport azaz több mint háromszáz katona és 110 technikai eszköz vethető be néhány órán belül, amint a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) aktiválódik.

A HKR aktiválását a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, az erők kirendelését a honvédelmi miniszter, illetve a Honvéd Vezérkar főnök rendelheti el. Erre akkor lehet szükség, ha felkérés érkezik a segítségnyújtásra – tudtuk meg Borsos ezredestől. A téli vészhelyzetekkel összefüggő katasztrófavédelmi tevékenységet pedig – más veszélyhelyzetekhez hasonlóan – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága koordinálja.

A tőlük, vagy a megyei védelmi bizottságoktól érkező kéréseket a Magyar Honvédség Központi Ügyelete veszi és – a Honvédelmi Katasztrófavédelmi rendszer aktiválása után aktivizálásáig– innen történik meg a készenlétbe helyezett katonai erők kirendelése, irányítása is.

1595946377

„Optimális esetben a kijelölt munkacsoportok egy órán belül el tudnak indulni a laktanyákból segítséget nyújtani" – mondta az osztályvezető, hozzátéve: szükség esetén a Magyar Honvédség természetesen arra is felkészült, hogy akár teljes képességével segítse az ország lakosságát.

Megtudtuk: a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását, folyamatosan készíti az előrejelzéseket, és úgynevezett „Meteorológiai Veszélyfigyelmeztetéseket" biztosít a veszélyes meteorológiai eseményekről, így a Honvédség előrelátóan készülhet esetleges közreműködési feladatára. Szerencsére az elmúlt években nem alakult ki olyan téli vészhelyzet, amelynek során a készenlétben álló honvédségi erőknek is be kellett volna avatkozniuk.

Fotó: Archív