Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feltáruló török múlt

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. április 13. 7:30

A török kori Székesfehérvár címmel adta ki Siklósi Gyula régészprofesszor legújabb könyvét az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Tudományos Tanácsa. Huszár János vezérőrnagy, törzsfőnök az április 11-ei ünnepélyes könyvbemutatón úgy fogalmazott: sok katonai program mellett maradandó alkotással is ki akarták venni részüket a tavalyi Szent István-emlékévből.

1595970318
A könyv borítóján látható fotó elkészítéséhez – a hold megfelelő alakja és állása miatt – hónapokat kellett várni

Noha az MH ÖHP néhány évvel ezelőtt megalakult Tudományos Tanácsa érthető módon főleg a hadtudomány szakterületén tevékenykedik, a történelem sem áll távol tőle. Főleg, ha azt vesszük, hogy Székesfehérvár kisebb megszakításokkal, 1543 és 1688 között a Török Birodalom része volt; sőt, mi több, határvidék, ahol folyamatos harcok dúltak. (Ennek persze a város épületei és a lakosság látták kárát…)

„A szolgálat általában egyik városból a másikba szólítja a katonákat, de mindenképpen meg kell ismernünk azt a helyet, ahol élünk; illetve azokat az embereket, akikkel együtt élünk. Ehhez hozzátartozik a múltunk és a történelmünk felfedezése is" – fogalmazott Huszár János vezérőrnagy.

1595970318
Huszár János vezérőrnagy jelképesen átadta a könyv első példányát Siklósi Gyulának

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében köszönetet mondott az MH ÖHP támogatásáért és hozzátette: ebből is látszik, hogy „nem vagyunk egyedül", és mindez „méltó egy igazi katonavároshoz". Hangsúlyozta: a székesfehérvári nemzeti emlékhely ápolására, megóvására és bemutatására szolgáló – tavaly útjára indított – Árpád ház-program sikeressége elsősorban ezen a városon múlik.

Nem túlzás azt állítani, hogy a város középkori történelmét Siklósi Gyula ismeri a legjobban. A régészprofesszor évtizedek óta azon dolgozik, hogy minél teljesebb kép alakuljon ki a város − ahogy a török korban nevezték, Isztolni Belgrád – épületeiről, és az itt élt emberek életkörülményeiről. Most bemutatott, hiánypótló tudományos munkája tételesen veszi számba a török kori város utcáit és épületeit, valamint leírja évszámokhoz, személyekhez és eseményekhez kötve a különböző építmények történetét is.

1595970318
Siklósi Gyulát annak idején az aquincumi római kori épületmaradványok látványa terelte a régészet irányába 

„Ha Székesfehérvár elpusztul, az mindannyiunk szemében könnyet fog fakasztani. Evlia Cselebi török világutazó azt írta, hogy ez egy olyan város, aminek minden egyes cölöpéért, minden egyes kövéért, minden egyes sorompójáért százezrek életét áldoznák szívesen a magyarok, hogy mentsék. Ezt nem minden városról írták le, ez csak Fehérvárnak járt" – mondta a bemutatón levetített, „Fehéredő múlt" című filmrészletben Siklósi Gyula.

1595970318
A korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők már a bejáratnál üdvözölték a vendégeket – természetesen törökül…

A szerző felvételei