Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feltöltés 2014 – Budapesten is „soroztak”

Szöveg: Kovács Zoltán |  2014. október 21. 14:15

A Feltöltés 2014 elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlat budapesti és Pest megyei interaktív sorozónapját október 17-én, pénteken rendezték meg a fővárosban, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) épületében.

1595981123

Bár a sorkatonaság intézményét békeidőben felfüggesztették, rendkívüli helyzetben a 18 és 40 év közötti férfiak hadkötelesnek számítanak. A Feltöltés 2014 nevű rendszergyakorlat pont azt a célt szolgálja, hogy a hadkiegészítés rendszere esetleges rendkívüli állapot kihirdetése esetén is zökkenőmentesen működjön.

A gyakorlatot a Magyar Honvédség központi katonai igazgatási szerve, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) minden évben megszervezi. Idén húsz városban hoztak létre sorozóbizottságokat a helyi kórházak egészségügyi szakembereiből, a járási hivatalok által biztosított segítőkből, valamint hivatásos-, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonákból, hogy szimulált környezetben gyakorolhassák a hadkiegészítés feladatait. Ezzel párhuzamosan pedig az adott helyszíneken végrehajtották a gazdasági és anyagi szolgáltatások keretében kijelölt technikai eszközök és objektumok hatósági szemrevételezését is.

1595981123

Vanyur Tibor ezredes, a katonai szervezet parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: kellemes meglepetés és nagy segítség volt a gyakorlat megszervezésekor, hogy minden megkeresett közreműködő szervezet nagyon készségesen és segítőkészen állt a közös feladatok elé. Emellett jó volt látni és tapasztalni azt is, hogy az ország minden megyeszékhelyén könnyű volt olyan fiatalokat találni, akik azt mondták, érdekli őket a honvédség és szívesen részt vennének egy „sorozáson".

A gyakorlat budapesti interaktív sorozónapját megtekintő vendégeknek Vanyur Tibor ezredes számolt be az eddigi tapasztalatokról, s vezette őket körbe a „sorozás" különböző helyszínein.

1595981123

Fotó: a szerző felvételei