Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújítás közben találták a gránátot

Szöveg: Szűcs László |  2012. november 27. 11:25

A 47. héten, azaz november 19–25. között 52 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 20 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 2825 bejelentést kaptak.

November 21-én Székesfehérvárra riasztották a tűzszerészeket, mivel a Rózsahegyi úton, csatornázás közben egy második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Zsolnay Gábor százados vezetésével helyszínre küldött járőr egy 150 milliméteres, magyar gyártmányú repesz-romboló gránátként azonosította a robbanótestet, amelyről megállapították azt is, hogy nem kilőtt, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Ugyanezen a napon a főváros XII. kerületében is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a francia nagykövet rezidenciájának felújítása során egy 75 milliméteres páncéltörő gránátot találtak a munkások. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

November 22-én Csömörről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy az egyik családi ház kertjében, földmunkák közben három darab 120 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránát került elő, amit a Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

A csömöri helyszínről a gárdony-dinnyési vasútállomásra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, ahol egy RG–42-es, szovjet gyártmányú kézigránát került elő közvetlenül a peron mellől. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg a járőr.