Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgálják a Patriot rakéták lehetséges telepítési helyszíneit Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 27. 10:13

Török és NATO-tisztviselők vizsgálják meg hamarosan a Törökországba, a Szíriával határos területekre telepítendő Patriot rakéták lehetséges helyszíneit – közölte november 26-án, hétfőn a török hadsereg.

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a rendszert kifejezetten védelmi célokra telepítik, a Szíria felőli veszély elhárítására. Azt nem használják támadó feladatokra, illetve hogy Szíria felett légi tilalmi övezetet létesítsenek.

Damaszkuszról azt tartják, hogy több száz ballisztikus föld-föld rakétája van, amelyeket akár vegyi robbanótöltettel is felszerelhet. A NATO-tagállam Törökország attól tart, hogy területére is átterjedhet a szíriai polgárháború.

A rakétavédelem telepítése azonban felháborította Bassár el-Aszad szír elnök rendszerét, akárcsak két szövetségesét, Oroszországot és Iránt.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár ezért arról biztosította egy telefonbeszélgetésben Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy a telepítés kizárólag védelmi jellegű és semmiképpen sem szolgálna egy repülési tilalmi övezet megteremtésére, illetve bármilyen támadásra.

A török hadsereg hétfői közleményében hangsúlyozta, a Patriot rakéták telepítési helyszíneiről, a telepítendő rakétakütegek számáról, a velük érkező kezelők létszámáról azt követően döntenek, hogy megtekintették a kiszemelt területeket. A dokumentum szerint folyik a leendő rendszerek beágyazása a török légvédelem hálózatába.

A NATO szakértői török kollégáikkal együtt kedden látogatnak el a Szíriával határos, délkelet-törökországi területre.

Németország, Hollandia és az Egyesült Államok rendelkezik a Patriot rakéták korszerűsített, PAC-3-as típusával, amelyet Törökország igényelt.

Egy török forrás szerint négy-hat rakétaüteget telepítenének Malatay, Diyarbakir és Sanliurfa települések környékén. Kezelésükre az ilyen rakétákkal rendelkező szövetséges országok 400 katonájának térségbe vezénylésére lehet szükség.