Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fentről érkeztek – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 9. 13:37

Az Egyesült Államok hadserege mellett számos NATO-tagállam és partnerország, köztük hazánk haderejének kijelölt erői voltak ott a Saber Junction 2016 nemzetközi hadgyakorlaton, a németországi Hohenfels gyakorlótéren.

1596013241
A művelet méreteire jellemző, hogy közel ötezer katona vett részt a március 31. és április 24. között végrehajtott gyakorlaton. Az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erői által vezetett, többesztendős múltra visszatekintő kiképzési rendezvény főszerepe idén az Egyesült Államok hadseregének 173. légi mozgékonyságú dandárjának jutott. A gyakorlat fő célja a részt vevő szövetséges és partnernemzetek közti interoperabilitás fejlesztése volt, illetve az olaszországi Vincenzában települt 173. dandár harckészültségének értékelése és vizsgáztatása, méghozzá egyesített szárazföldi műveletek végrehajtása keretében, összhaderőnemi és többnemzeti környezetben.

E célnak megfelelően a dandárral együttműködtek más amerikai szárazföldi és légi egységek, de érkeztek katonák és haditechnikai eszközök Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, az Egyesült Királyságból, Lettországból, Litvániából, Macedóniából, Magyarországról, Moldovából, Olaszországból, Örményországból, Romániából, Szerbiából, Szlovéniából és Svédországból is. A Magyar Honvédséget idén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának törzse, valamint az arra épülő zászlóaljharccsoport alegységeinek és modulelemeinek parancsnokai képviselték. A magyar kontingens a helyszínen kialakított vezetési ponton, de a szimulációs térben tevékenykedett, a valóságban is csapatokat irányító amerikai dandártörzs vezetése alatt. A debreceni zászlóaljtörzs számára ez a hadgyakorlat jó lehetőséget nyújtott az őszre tervezett saját CREVAL- (Combat Readiness Evaluation – harckészségi minősítés) gyakorlatra történő felkészülésre, ahol a teljes zászlóalj-harccsoport nemzetközi környezetben mérettetik meg. Megjegyzendő, hogy a lövészzászlóalj az elmúlt hat évben már kétszer esett át CREVAL-gyakorlaton – mindkét alkalommal sikeresen.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 13-án, pénteken megjelenő számában!)