Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Festményt adományozott a határon szolgáló katona

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2017. november 2. 11:21

Festményt adományozott egy Kelebián határőrizeti szolgálatot ellátó katona a helyi lakosoknak. Az állampolgárok és az itt szolgáló katonák viszonya kiváló, a kapcsolat további elmélyítésének jegyében adományozta Kása Ferenc főtörzsőrmester az egyik alkotását a helyieknek, amit Maczkó József polgármester vett át a községházán.

1596040811

Békésen a tájat kémlelő szürkemarha, a háttérben egy katonai táborral. Ez, az elmúlt években megszokottá vált kelebiai látkép ihlette meg itteni szolgálata alatt Kása Ferenc főtörzsőrmestert, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrség Támogató Parancsnokságának megbízott vezénylőzászlósát. A művészi vénával és tehetséggel gazdagon megáldott katona a kezdetek óta részt vesz a déli határ menti feladatokban, és elmondása szerint a különböző helyeken, határszakaszokon ellátott szolgálatok nagyban inspirálják festői tevékenységét. „Nagyon sokat vagyunk a természetben, a táj és az élővilág megihlet ilyenkor"− mondta Kása Ferenc főtörzsőrmester, aki a szolgálatok közötti időben szívesen fest.  „Amerre járok, mindenhol megpróbálom otthagyni a kézjegyem. Parancsnoki engedéllyel és támogatással több képet is festettem már itt a határon, és legtöbbször igyekszem valami jótékony célra felajánlani ezeket az alkotásokat. Ezúttal a helyi lakosok és a település vezetése felé szerettem volna tenni egy ilyen gesztust" − tette hozzá.

1596040811

A képet Maczkó József, Kelebia polgármestere vette át az alkotótól és Nagy Sándor ezredestől, az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnokától. A helyi vezetőtől megtudtuk: a katonai jelenlét eleinte furcsa volt a helyiek számára, de mára megszokták és örülnek annak, hogy biztonságukat a honvédség is elősegíti. „Mindennap találkozunk a katonákkal, a helyi élet részévé váltak. Látjuk őket szolgálatváltás közben, látjuk, amikor a település utcáin futnak, sportolnak, együtt vásárolunk a boltokban. Úgy gondolom, hogy a helyiek számára nagyon fontos a biztonság, amit az itt lévő katonák is garantálnak" − Mondta Maczkó József, aki hangsúlyozta,hogy a kép előkelő helyet kap a községházán. „Olyan helyre tesszük, ahol mindenki láthatja, aki betér hozzánk. A képen nyugodtan fekvő szürkemarha jól szimbolizálja a tradíciót és békét, aminek hátterében ott húzódik a mindannyiunkat védő katonák jelenléte" – emelte ki a polgármester.

1596040811

Fotó: a szerző felvételei